Jonas och Maria fick mer tid för varandra

RELATIONER

”Barnen lär av varandra”

Foto: Optimalt. Jonas Gavelin och Marin Backe har tre år mellan barnen Ivar, Albin och Julie.

Jonas Gavelin och Maria Backe ville ha många barn och lät det gå rejält med tid mellan Ivar, Albin och Julia.

Något de inte ångrat.

— Avståndet har gjort allt mycket enklare, säger de.

I familjen Gavelin-Backes hem i Enskede i Stockholm är det full rulle. Kompisar ramlar ut och in och medan äldsta sonen Ivar roar sig med en sofistikerad Darth Vader-mask är lillsyrran Julia nöjd med att bara springa fram och tillbaka över vardagsrumsgolvet.

Inga problem

Mellan Ivar, 7, Albin, 4, och Julia, 1, skiljer det tre år. Maria menar att åldersskillnaden inte var planerad utan tillkom spontant och logiskt.

– Det blev som det blev men vi ville inte ha för långt mellan barnen. De ska ju kunna leka med varandra, säger hon, och påpekar att åldersskillnaden inte lett till problem när det gäller samvaron mellan ungarna:

– Våra barn har hur kul som helst med varandra.

Både Jonas och Maria tycker att andrummet mellan graviditeterna medfört att de fått gott om tid att ägna varje barn uppmärksamhet. Samtidigt har de utrymme för egna bestyr.

– Det har varit skönt att jobba mellan varven, säger Jonas.

Lär av varandra

Foto: Funkar bra. Maria Backe är nöjd med att ha tre år mellan barnen. "Vi slapp på klädningskaoset på morgnarna. De lär sig av varandra", säger hon.

Och pratet om att få småbarnsperioden överstökad så snabbt som möjligt tror de inte alls på:

– Både Ivar och Albin klarade sig bra själva när de blev storasyskon. Vi slapp påklädningskaoset på morgnarna. De lär sig av varandra. De yngre tittar på Ivar och ser hur han gör. Och Julia vägrar bli matad när hon ser att Ivar och Albin klarar sig själva, säger Maria.

Åldersskillnaden mellan barnen har också gett dem möjlighet att förbereda storasyskonen ordentligt inför varje nykomling. Något som lett till roliga pedagogiska grepp.

– När Albin kom gav vi Ivar en docka han kunde sköta om samtidigt som vi tog hand om lillebror, säger Maria.

Det lästes också en hel del ”Om att få syskon”-böcker. Tack vare att storasyskonen kommit upp lite i åren kunde de ta in vad som var på gång.

Ingen glöms bort

Men en viss syskonrivalitet har inte gått att undvika.

– De har varit lite förbannade på varandra men vi är måna om att ge alla mycket uppmärksamhet och behandla dem lika. Både Ivar och Albin älskar sin lillasyster, säger Jonas.

ARTIKELN HANDLAR OM