Jag blev mamma, moster, mormor och farmor - på ett halvår!

RELATIONER

Det blev en fantastisk babyboom för Carina, 44.

Foto: I tur och ordning: Carina är mormor till William, farmor till Tilde, moster till Matilda och mamma till Felice.

Inom loppet av sex månader blev Carina Eriksén, 44, mamma, moster, farmor och mormor.

Tillsammans gav Carina, hennes syster samt hennes son och dotter släkten fyra nya tillskott – tre flickor och en pojke.

– Ja, det var tur att William kom så det inte bara blev tjejer, säger Carina och skrattar så här fyra år senare.

I huset i Järna är det fullt ståhej. Inte nog med att Carina har lyckats med att samla alla barn, barnbarn och sin syster för gruppfoto

– dessutom håller de på att flytta.

– Ja, det blir till en större lägenhet, så vi får plats när barnbarnen kommer och hälsar på, säger Carina.

För när de ses allihop är de många. Carina bjuder på kaffe och kladdkaka. Alla barn vill ha samtidigt, det är fullt med händer och kladdiga fingrar och vem som ska sitta var och … oj, där åkte en tallrik i golvet. Men det känns inte som om det är något konstigt för den här familjen och allt funkar som ett väloljat maskineri.

Ovanligt att bli allt samtidigt

Att både ha barnbarn och egna barn i samma ålder kan tyckas lite ovanligt. Ja, hela situationen är ovanlig och lite komplicerad, rent släktmässigt. Men vi tar det från början: Carinas syster Stina var först ut att bli gravid, där­efter

annonserade Carinas äldste son Jan-Åke, 25, och hans flickvän

Josefin att de var gravida. Carina och hennes man hade försökt att få barn via IVF (provrörsbefruktning) rätt länge så när hon väl blev gravid var det ingen överraskning för de andra i familjen. Hon kom in som nummer tre. Och sist ut var Carinas dotter Madeleine, 23, och hennes pojkvän Mattias.

– Just då bodde Madeleine och Mattias hemma hos mig och jag tänkte att ”herregud, ska vi bo här allihopa”. Det var lite svettigt,

säger Carina och ler.

Men Madeleine och Mattias hann flytta ut innan de fick barn.

De fyra barnen kom sedan i tur och ordning. Först Matilda, sedan Tilde, så kom Felice och sist William.

När de alla fyra var gravida samtidigt tyckte de själva inte att det var särskilt märkvärdigt. I deras egen familj fanns redan många barn, men de blev uppmärksammade från andra håll. De har varit med i flera tidningar och ställer vant upp sig för fotografering – alla har de lyckats tränga ner sig i Carinas soffa och nästan alla ler samtidigt när fotografen tar sina bilder.

Många redan innan

– Vi är alltid många. Vi var många redan innan fyraåringarna kom, det är inget konstigt med det, säger Stina Karlsson som är Carinas yngre syster och mamma till Matilda.

Ja, just det, Carina och Stina har två syskon till och Stina har tre barn förutom Matilda, och de andra två syskonen har också flera barn var. Puh! Det verkar som om de måste hyra Folkets park bara för att ha midsommarfest. För de umgås väldigt mycket, alla syskon med respektive, barn och barnbarn. Träffas och grillar, spelar brännboll, fikar och snackar … Varje år har de dessutom kräft­skiva eller stor grillfest.

–?Men det måste vara bra väder, för det finns ingenstans där vi kan vara inne allihop, säger Carinas svärdotter Josefin, som har

fyraåringen Tilde i knäet.

Carina har alltså blivit både mormor och farmor på väldigt kort tid och det samtidigt som hon själv blev mamma igen för första gången på många år. Egentligen hade hon inte tänkt sig att skaffa fler barn efter Jan-Åke och Madeleine, hon till och med steriliserade sig så att det inte skulle kunna bli några fler. Men livet ville annorlunda, hon träffade en ny man som ”lurade” henne till fler barn.

– Men jag har alltid velat ha många barn, jag var inte svårövertalad.

Eftersom Carina hade steriliserat sig var IVF enda vägen till en graviditet. Då kan man förbigå steriliseringen, genom att stoppa in redan befruktade ägg direkt i livmodern.

– Vi försökte med IVF tre gånger utan att det fungerade och då sa vi ”ett försök till, sedan lägger vi av”. Det är väldigt jobbigt rent mentalt och det är inte helt smärtfritt heller, säger Carina.

Hinner inte riktigt med

Men som tur var tog det sig den fjärde gången och det blev lilla Felice. Men att hinna vara farmor och mormor också – det går inte riktigt ihop.

– Det är jättetråkigt att jag inte hinner eller kan vara farmor och mormor. Men ibland lyckas vi. Häromdagen ville Felice vara kvar hemma medan min dotters son William ville följa med mig. Det var skönt att få vara bara med honom en stund, säger hon.

Men hon betonar att barnbarnen visst får komma och sova över och de andra tycker att det är bra med en mamma som har barn i samma ålder, då finns alltid leksaker och lekkamrater på plats.

– Allt eftersom Felice blir äldre och om det kommer fler barnbarn så kanske jag får en chans att få vara farmor och mormor också, säger hon.

– Du fick ju vara hetsfarmor till Tilde i elva dagar innan du fick Felice, säger svärdottern Josefin och skrattar.

Vädret utanför fönstret är rätt mulet, men eftersom det inte ösregnar vill fotografen ta några bilder utomhus. Alla barn rusar ut i hallen ungefär samtidigt och det är rörigt så det förslår. Josefin ropar på sin dotter men ropar fel namn. Flickan som kommer in skickas ut igen och Josefin skrattar.

– Ja, det är ju inte helt lätt att

hålla reda på dem, säger hon glatt.

Nu har till och med Carinas äldste son och pappa till fyraåringen Tilde, Jan-Åke, övertalats att komma ut och vara med på bild. Till

alla barns förtjusning så lyfter han upp dem på taket på en bil som står utan­för huset. Alla barn fnissar åt att de gör något så tokigt som att sitta på taket på en bil!

Behöver inget annat umgänge

Varken Carina eller Stina känner att de är i behov av något stort umgänge utanför familjen. De har ju alltid varandra, så vuxenkontakten finns där hela tiden. Och barnen leker bra med varandra, men det märks att de börjar bli större och har mycket egna viljor. Carina berättar att de bråkar och tjafsar mer nu än tidigare. När tre av dem träffas och leker kan en av dem lätt hamna lite utanför, särskilt ende killen William.

Till sist vill fotografen ha en bild på bara Carina med Felice, William, Tilde och Matilda. Stina försöker få alla fyraåringars uppmärksamhet:

– Gå nu till mamma, moster, farmor och mormor, ropar hon högt och ljudligt.

Det funkar – mot all förmodan.

Alla fyra barnen vänder på klacken och springer ner till Carina som väntar på gräsmattan.

ARTIKELN HANDLAR OM