"Jag kan aldrig erkänna aborten"

RELATIONER

Invandrartjejer står för varannan abort

1 av 4 | Foto: "Jag skulle aldrig erkänna att jag gjort abort, inte ens för min blivande man. Jag vet att min mamma gjort en abort, genom andra kvinnor i släkten, men jag kan aldrig prata med henne om det", säger Leyla som inte vågar träda fram med sitt riktiga namn.

Varannan tonårsabort på Karolinska sjukhuset görs av invandrarflickor.

Många anger kulturella och religiösa skäl.

– Jag var inte rädd för aborten – utan för att någon skulle få reda på den, säger Leyla.

Kvinnor med invandrarba

Kvinnor med invandrarbakgrund gör oftare abort än etniska svenskar. Nu visar ny forskning från Karolinska sjukhuset att även tonårsaborter är betydligt vanligare bland kvinnor födda utomlands.

– Risken är mer än femtio procent högre att tonårstjejer födda utomlands gör abort, säger Lotti Helström, gynekolog bakom studien.

Orsakerna är flera. Kvinnor födda utomlands eller med utländsk förälder har ofta lägre utbildning, lägre inkomst och är sämre på preventivmedel.

”Jag hade gärna gift mig”

Allt detta ökar risken för abort. Många anger även kulturella och religiösa skäl till sin abort.

För Leyla fanns inga alternativ. Hon var bara nitton och pojkvännen ett par år äldre. Utåt sett levde de i ett oskyldigt ”hålla handen- förhållande”, i verkligheten hade de sex som vilket tonårspar som helst. Och hon blev gravid.

– Jag hade nog gärna gift mig och behållit barnet. Men han sade ”Åh älskling, vi är unga och kan skaffa många barn”, berättar Leyla.

Båda hade rötter i förorternas hederskulturer. Båda visste att ett utomäktenskapligt barn skulle innebära en total brytning med släkten. Så de gjorde abort.

Samtidigt förändrades killen. Han blev plötsligt ”etniskt korrekt” och pratade om henne som ”horan som blev gravid”. De bröt och än i dag nekar Leyla till ryktet om att hon skulle ha gjort abort.

– Jag kommer aldrig att erkänna aborten, absolut inte berätta för min blivande man. Jag skulle inte bli dödad som Fadime, men pappa skulle aldrig prata med mig mer. Han skulle säga ”min dotter är död för mig”.

”Livrädd att bli igenkänd”

Leyla vill inte säga sitt riktiga namn, hon vågar knappt prata med oss ens anonymt. Hon stämmer träff vid en parkeringsautomat, livrädd för att bli igenkänd. Och fast hon genom släktens kvinnor vet att mamman en gång gjort abort, är det en erfarenhet de aldrig kan dela.

– Jag var emot abort tidigare men nu tänker jag inte skämmas. Jag vet ju att jag inte är någon dålig människa, jag har inte gjort något fel.

Hennes familj är konservativ. Kanske mer än den del av släkten som blev kvar i ursprungslandet. Särskilt i synen på sex och samlevnad. Föräldrarna var arbetskraftsinvandrare med en sexualmoral som rycktes ur sitt sammanhang på sjuttiotalet. Då hade inte ens Sverige en abortlag.

”Många helt oförberedda”

I abortstudien anger var femte invandrartjej etniska och religiösa orsaker till aborten.

– Tjejerna växer upp med ett tabu kring sex och tänker att det där ska jag aldrig göra. P lötsligt är de kära, gör det ändå och är helt oförberedda på konsekvenserna, säger Lotti Helström.

Hon skulle vilja ha etniska ungdomsmottagningar, olika för olika minoriteter. Framför allt måste skolpersonalen sluta vara så flat.

– I dag förbjuds många att delta i sexualundervisning av sina föräldrar. En förment respekt från skolans sida gör att man accepterar kvinnofientliga sedvänjor och förvägrar kvinnor från andra länder vanliga rättigheter, säger Lotti Helström.

Läs också

Varannan tonårsabort på Karolinska sjukhuset görs på flickor med invandrarbakgrund. Social och kulturell bakgrund ökar risken för abort – men också var man bor. I flera landsting fortsätter tonårsaborterna att öka, visar nya siffror från Socialstyrelsen. Aftonbladet har granskat aborterna bland de riktigt unga.

Jessica Ritzen