Fosterdockor vapen för skärpt abortlag

RELATIONER

Uppmärksamheten kring abortfrågan ger medvind till ”Ja till livet”

Kontroversiella ”Ja till Livet” hörs alltmer i debatten.

Nu anlitas de som experter när abortlagen skrivs om.

Och åker på skolturné med sina fosterdockor.

Foto: Erika Stenlund
Johan Lundell visar en 20 veckors fosterdocka för elever på Stefansskolan i Stockholm. ”Klassrummet är bästa stället att informera på, säger generalsekreteraren i ”Ja till Livet”.

Filmen som visar foster som blinkar och ler väckte en insomnad abortdebatt till liv i vår och flera debattörer har höjt rösten för sänkt abortgräns.

Den abortkritiska föreningen ”Ja till Livet” som är emot fria aborter efter vecka tolv har plötsligt fått utrymme i media. Deras hemsida slår besöksrekord.

– Vår internettrafik har fördubblats under våren. Abortfrågan har blivit bredare och kan diskuteras från olika håll. Tidigare var man bara för eller emot, säger generalsekreterare Johan Lundell.

”Ja till Livet” får i dag vara remissinstans när regeringen skriver om abortlagen för att ge kvinnor från andra länder möjlighet till abort i Sverige.

– Mig veterligt är det första gången vi får yttra oss inför ett lagförslag, säger Johan Lundell.

”Klassrummet är bäst”

Nu vill man utnyttja medvinden och nå ut i skolorna. I år planerar ”Ja till Livet” att besöka ett tiotal, framför allt kristna, friskolor.

– Klassrummet är bästa platsen för vår information. Det är bättre att barnen får informationen där än via internet.

I skolinformationen används fosterdockor. Dockorna är i hårdplast och visar embryon eller foster i vecka fyra, åtta, tolv, sexton och tjugo.

– Dockorna är det mjukaste sättet att visa utvecklingen, helt utan blod. I Europa använder man ofta stora verklighetstrogna bilder och i vissa fall riktiga aborterade foster, säger Johan Lundell.

Fosterdockorna går att köpa i föreningens webbshop. Där säljs även abortkritiska texter som boken ”Inte bara Hitler – föraktet för livet.” Den är skriven av bland andra ordföranden Thomas Seidal och jämför fosterdiagnostik

Dags för sänkt abortgräns?

Vecka 18 eller vecka 22?

När blir fostret ett barn?

Här är argumenten för och emot en sänkt abortgräns:

Förre kd-ledaren Alf Svensson vill diskutera att sänka abortgränsen.
Professor Marc Bygdeman vill behålla abortgränsen vid 22 veckor.

Jessica Ritzen