Relationer

”Mitt ex ringer och är förtvivlad”

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Relationsexperten Eva Rusz svarar på läsarnas frågor om kärlek och förhållanden

koffe säger: hej Eva! Jag har haft svårt det senasteaåret med att hitta en flickvän, jag har letat på nätet och letar ute, även om jag får kontakt har jag svårt att gå fram till en ev. tjej... Vad ska jag göra tycker du?

   Eva Rusz säger: ja egentligen är det bara att fortsätta vara aktiv. Fortsätta ta kontakt och berätta om dig själv. Du kan ju alltid fundera igenom, i förväg vad du skulle vila ställa för frågor osv så kan det göra att du känner dig säkrare! Övning ger färdighet, det kommer att lösa sig för dig med!

Brea säger: Jag har träffat en 40-årig man som har två barn och är skild sedan fyra år tillbaka. Han har uppvaktat mig i ett halvår men så fort vi närmar oss varandra försvinner han ett tag. Han verkar vara rädd för att ha sex och säger att han ändå inte är något att ha på det planet. Hur ska jag göra? Som tjej bågar man kanske inte ta initiativet till sex första gången.

   Eva Rusz säger: Jo en tjej kan visst ta initiativ till sex. där bör det inte finnas ngn skillnad! Men det låter som om din man är rädd och om du pushar honom så kan ha ju bli räddare! Kan du inte föröska tala med honom om hans beteende som du ju nu ser som ett mönster? berätta vad han gör och be honom ge sin releftion på sitt beteende. det behöver ju inte vara r'dlsa för sex utan en rädsla för närhet som man iblnad kan få efter en skilsmässa .Men om du vill lära känna honom (och få sex med) så bör du tala med honom!

Linda säger: Jag har märkt att jag bara blir sådär passionerat förälskad i killar som inte är särskilt bra, eller som jag i alal fall inte vill vara tillsammans med. Det är bara attraktion. När jag startar ett förhållande med någon så är det mer med hjärnan än med känslorna. Jag blir "kär" för att jag vet att vi skulle ha ett bra liv ihop och att vi passar varandra. Nu har jag ett sådant förhållande. jag tycker bara att det låter lite tråkigt. Alla vill väl ha passion. Hur ser du på det här?

   Eva Rusz säger: Ja svårt att säga, vad det är du egentligen känner! antingen är det du känner kärlek/passion och du har för höga förväntningar på vad du tror du skall uppleva? Eller så kanske du skall öva dig att hejda dig då du gör ditt "urval2 av killar. Du kan också försöka se om den lite "tråkigare" relationen kan bli bättre, genom att du ocn han tillsammans bestämmer Er för att utveckla den. Att göra slut är ingen utveckling. utan avveckling! och då vet man inte om det fanns ngn potentila att uppleva ngt annat!

Lola säger: Killen jag har träffat av och till i 5 månader har efter ett tag träffat en annan tjej, efter ett längre avbrott. Jag vill fortsätta att hålla kontakten och vara vänner, för vi hade en speciell kontakt, han säger att han också vill det, jag tror att han tycker om mig på nåt sätt. Hur ska vi kunna träffas utan att jag börjar med försök att få tillbaka honom? Min förnuft vet att det är kört för alltid, att jag inte blir mer än en vän på sin höjd, men mitt dumma hjärtat gillar honom för mycket och har tidigare fått mig att göra dumma saker. Hur ska man hålla en sån här kontakt utan att han känne

   Eva Rusz säger: Jag tror du skall börja med att ha en paus ifrån honom. Att omedelbart gå från kärlek till vänskap, och då du inte vill ha det så, är en ganska omöjlig ekvation! Träffa honom inte på ett par månader så får du chans att bearbeta och skaffa dig distans. Aen får du se om du efter pausen ser honom lika "fantastisk" som du gör just nu! Rimligtvis borde du vara både ledsen och kanske arg för att han lämnat dig? Känn efter och släpp fram dina känslor!

Känslor säger: Hej! Hur ska man göra för att få sin egen pojkvän att berätta känslor med ord som ex. "Jag älskar dig"? När jag tar upp det med honom så tycker han jag är löjlig och jobbig och menar på att jag redan vet att han älskar mig och då kan han slänga ur sig någon fin mening eller "Jag älskar dig" bara för att bli kvitt. Men det är ju inte så jag vill ha det.

   Eva Rusz säger: Ja det är svårt att få ngn att vara "spontan" eftersom spontanitet kommer då känslan finns där! jag tror din kille älskar dig men män och kvinnor har faktiskt oliak sätt att kommunicera på! Att säga att han älskar dig kanske han gör på andra sätt än i ord? Att kommunciera känslor däremot är att berätta vad man inom sig tänker och känner.ljag tror du kan vinna på att uppmuntra honom att berätta om sina tankar och känslor i olika situationer men ju mer du begär dessa magiska ord desto mindre kommer du få dem!

Tomas säger: hej jag är 37 år, en tendens jag har märk hos mig själv när jag träffar kvinnor och börjar dejta, har det ofta varit så att mitt intresse svalnar. Jag fokuserar på fel saker hos personen jag träffar. Alltså, istället för att se det bra jag såg vid första anblicken blir sedan ofta negativa aspekter hos kvinnan. Är det ett vanligt fenomen? Har det med för stora krav att göra hos mig? Vore kul att höra din synpunkt på detta/Tomas

   Eva Rusz säger: Hej det är ett vanligt fenomen och har ofta med två saker att göra.

Den ena är varseblivningen dvs vår uppfattning av av en annan petson färgas av stress. Då stressen ligger på blir uppfattningen annorlunda. det andra är rädsla, att komma när angn. Då börjar många att leta fel för att , omedvetet slippa "misslyckas" alltspå en form av prestationsångest! varva ner innen dejter, öva dig i att släppa tankar om "fel", öva dig att bums finna goda egenskaper.- Öva dig att KÄNNNA mer, hur det känns i kroppen, glad/ledsen osv under dejten, än att logiskt resonera!

säger: Hej Eva! Det har precis tagit slut mellan mig och min pojkvän sedan 5 år. Vi träffades som 15 åringar och har haft ett väldigt stormigt förhållande. Nu ringer han mig om nätterna och är helt förtvivlad. Jag som fortfarande bryr mig mycket om honom blir väldigt oroad över detta. Han har ingen att prata med, vägrar prata med kompisar och föräldrar och jag vet att det bara får honom att må sämre att prata med mig. Vad tycker du man ska göra i ett sådant läge?

   Eva Rusz säger: Är du säker på att han verkligen mår sämre av att tala med dig? men han söker ju upp dig och om du nu märker att han mår jättedåligt, försök motivera honom att tala med tex en kurator, en distrikssköteraks, ungdomsmottagningen är jättebra på att hjälpa till vid den här typen av sorg!

säger: Hej. Jag bor i Göteborg och har sedan en tid tillbaks träffat en kille som bor i Stockholm. Vi älskar verkligen varandra, men ingen av oss har möjlighet att flytta på oss just nu. Min fråga är: hur får man en förhållande på distans att hålla i längden?

   Eva Rusz säger: Använd sms och mail som en GOD kommunikationskanal, berätta om Era dagliga liv, håll kontakten.Planera in några månaders umgängestider så ni kan skapa positiva förväntningar att se fram emot. Att öva sig som i gamla tider då man skrev brev, på att uttrycka sitt innersta, sina tankar och känslor kan verkligen utveckla er relation fats den är på distans!

Solitair säger: Hej Eva. Hur ska man bära sig åt om man blir blyg och osäker när man märker att man är intresserad av någon. Jag är 25+ och har aldrig haft ett förhållande. Jag är öppen och social i vanliga fall men vågar inte riktigt när jag märker att jag gillar någon.

   Eva Rusz säger: Försök att fånga vilka tankar du får då du känner dig osäker? Ofta är det negativa tankar om dig själv som gör dig osäker. Försök tänka igenomn avd just du är bra på, vad som gör dig till en attraktiv person en killa kan gilla! bestäm dig sen för att hålla fast vid din egen uppfattning. Om ngn blir intresserad, försök så vara mer aktiv själv, ställ frågor osv så kan det ockås motverka att dina negativa automatiska tankar får fäste!

Gumman säger: Hejsan! Tycker du att åldern spelar roll i ett förhållande? Jag var tillsammans med en 37 år äldre man i 4S år och har aldrig känt mig så tillfreds eller lycklig som jag gjorde med honom. Vi har fortfarande en god relation men båda vet att vi fortfarande älskar varandra och egentligen vill vara tillsammans. Samtidigt har jag träffat en ny kille som jag varit tillsammans med snart ett år vi ska bli sambos snart, planerar att leva ihop och skaffa de tre V'na och så vidare. Men innerst inne vet jag att jag aldrig kommer känna samma starka kärlek till någon annan än till den äldre mannen. Men jag

   Eva Rusz säger: Vilket föredöma Ni är! Nej, åldern spelar större ro9ll för de som tittar på än de som upplever en bra relation! Det enda som kan spela roll är just framtdisplanering som att skaffa barn sov eller att man blir i olika faser då den ena är pensionär och den andre har ett yrkesliv och andra aktiviteter kvar!

Myggan säger: har haft ett långdistans förhållande i 2 år snart. Det är aalltid super när vi ses vilket väl är ungefär varannan månad. men när vi inte ses så känner jag knappt något alls för honom. det tar bara 2 veckor sen känns förhållandet som om det inte finns. jag fortsätter ändå för att jag vet hur bra det är när vi ses. vad ska jag göra?

   Eva Rusz säger: Ja jag tycker att du skall fortsätta! Det är normalt att känslorna kan "vila" då man inte ses eftersom det är energikrävande att vara kär! Försök bara vakta dina tankar så du inte börjar ifrågasätta din relation/partner. Säg till dig att det är ok att just nu känna lite men att det inte har med kärleken att göra utan avståndet!

Publisert: