Fick inte jobb – på grund av glugg mellan tänderna

RELATIONER

Marie, 28: Tråkigt att utseende går före kompetens

När Marie sökte jobb på en kosmetikakedja fick hon veta att hennes tandrad inte såg tillräckligt ”inspirerande och snygg” ut.

- Jag har även fått nobben i andra butiker och insett att det handlar om min tandglugg, säger hon.

Foto: Börje Thuresson
Marie fick höra att hennes tandrad inte var tillräckligt ”inspirerande” för ett jobb.

Marie, 28, är en av många som blivit nekad jobb på grund av sitt utseende. Hon har en stor glugg på övre tandraden, men hade inte tänkt särskilt mycket på det förrän hon sökte ett jobb på en kosmetikakedja.

– De jag talade med var väldigt snorkiga och betonade för mig att de ställde väldigt höga krav på personalens yttre.

Marie fick också veta att hennes glugg ”inte såg särskilt inspirerande och snygg ut”.

– Jag var inte alls beredd på att bli avfärdad på det viset och blev först mest förvånad. Men det tog verkligen på självförtroendet. Efter det har jag börjat tänka allt mer på min defekta tandrad.

Sökte hjälp

Efter att ha fått nobben när hon sökt andra butiksjobb hörde Marie av sig till Försäkringskassan för att höra om hon kunde få ekonomisk hjälp för att korrigera tänderna – gluggen orsakas nämligen av en tand som aldrig har vuxit ut.

- Men de svarade att det var ett skönhetsfel och ingen missbildning. Därför måste jag själv bekosta tandvårdskostnaderna, som skulle gå på ungefär 50 000 kronor. Det är en omöjlig kostnad för mig som är arbetssökande.

”Hellre kompetent än snygg”

Idag har Marie gett upp och slutat söka jobb som skulle kunna ställa krav på utseendet. Men hon tycker att det är tråkigt att allt fler bedöms utifrån utseende och ålder.

- Jag är medveten om att anställda ska representera företaget utåt. Men samtidigt vill jag hellre mötas av kompetent personal än av perfekt snygga människor. För stajlad butikspersonal kan nog skrämma bort vanliga kunder.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])