Relationer

Hello, Africa

Av: 

Elina Bratt Lejring

RELATIONER

Mönstrat och färgglatt i mode och inredning – nu är trenden afrikansk

Glöm rislampor, tacos, manga och country.

Nu hämtar vi inspirationen från Afrika.

– Det afrikanska passar oss svenskar väldigt bra, med symmetriska mönster och återbruk, säger Stefan Nilsson, trendexpert.

Kenyanska smycken och marockansk heminredning. Tyger från Sydafrika och internationella musikhits från Kamerun.

Influenserna från den mångfacetterade kontinenten har de senaste åren varit en tydlig trend i Sverige.

– Det finns alltid inslag av andra etniska referenser än de europeiska, till exempel Indien. Just nu är vi väldigt upptagna av det afrikanska och det passar oss svenskar väldigt bra. Symmetriska mönster, hantverk och återbruksresonemang fascinerar oss, säger Stefan Nilsson, trendexpert.

Lång process

Att vi i Europa fått upp ögonen för de afrikanska länderna är enligt Cay Bond, modeexpert och trendanalytiker, ingen slump.

Hon menar att trenden startade redan för flera år sedan och att dagens ­Afrikainfluerade mode är ett resultat av ett under­arbete som pågått i flera år.

– Med stöd från olika håll har man fått i gång produktionen i olika länder i Afrika, som till exempel i Kenya och i Madagaskar. Kvinnorna där har kommit i arbete och blivit bättre på att producera och presentera sina produkter. Det har varit en lång process som nu ger utdelning. Det kan vi se ­både i kläd­- och inredningsmode, säger hon.

Spana in bildspelet ovan för färgstark, afrikansk trendinspiration!

Publisert: