– Självklart ska föräldralediga löneförhandla

Publicerad:
Uppdaterad:

På Sveriges mest familjevänliga företag är lönesamtal självklara

Självklart ska du få löneförhandla medan du är borta från jobbet. Men vänta dig ingen makalös löneutvecklig om du är hemma under lång tid.

Det menar Per-Åke Hedlund, vd för företaget som har utnämnts till Sveriges familjevänligaste.

Per-Åke Hedlund med den Guldnapp som HTF förärade honom med förra året, i egenskap av vd för Picab i Jokkmokk – Sveriges mest familjevänliga företag.
Foto: Malin Arnesson
Per-Åke Hedlund med den Guldnapp som HTF förärade honom med förra året, i egenskap av vd för Picab i Jokkmokk – Sveriges mest familjevänliga företag.

Sedan tre år tillbaka har tjänstemanna- fackförbundet HTF delat ut Guldnappen till företag eller organisationer som underlättar för medlemmarna att förena arbete och föräldraskap. I år gick priset till PICAB i Jokkmokk.

– Det var våra egna anställda som nominerade oss, säger företagets vd Per-Åke Hedlund. Det vi gör är egentligen väldigt simpelt. Vi har en öppen attityd till hur man kombinerar aktivt föräldraskap med ett aktivt arbetsliv. Folk kan vara hemma med barnen en förmiddag och jobba igen den tiden senare. Vi har generösa flextider och våra anställda får gärna ta med sig barnen till jobbet om det krisar ihop sig.

Själv pionjär

I botten menar han att deras familjevänliga attityd inte beror på att ledningen är ovanligt trevlig, utan på att man har insett att kompetensen ofta ligger hos småbarnsföräldrarna.

– Jag var själv pionjär som pappaledig under 70-talet. Jag kan gå till mig själv och inse att om min arbetsgivare hade varit generös mot mig under småbarnsåren, hade jag gett mångfalt tillbaks.

Därför får de föräldralediga får mejl med nyheter om vad som händer inom företaget, så de har chans att hålla sig uppdaterade. Man blir även kallad till individuella utvecklings- och lönesamtal under ledigheten.

– Det är en sån självklarhet att jag inte ens har reflekterat över det. Vi brukar ha ett samtal om hur det gått under det föregående året, innan man blev föräldraledig. Har arbetsuppgifterna förändrats så man ska få annan lön? Hur tänker den pappa- eller mammalediga om framtiden på företaget?

Ta igen senare

Däremot tycker Per-Åke Hedlund inte att man kan förvänta sig en fantastisk löneutveckling om man är borta från jobbet under en längre tid.

– Man kan inte både ha kakan och äta upp dem. Om du inte är på jobbet kan du självklart inte visa vad du går för. Men det där går alltid att ta igen sen. På vår arbetsplats har faktiskt kvinnorna högre lön än männen, så mammaledighet behöver absolut inte bli en kvinnofälla.

Terri Herrera Eriksson (cina.ronn@aftonbladet.se)

Publicerad: