Relationer

SMS-lån – den nya fällan för kvinnor

Av: 

Johan Gunnarsson

RELATIONER

Konsekvenserna av ett endaste knapptryck kan bli katastrofala

Sms-lånen har blivit en kvinnofälla.

De är snabba och enkla att få, men konsekvensen kan bli katastrofal.

– De är ett satans otyg, säger Lena Nordqvist, ordförande för föreningen Insolvens.

Bara några knapptryck med sms-tummen bort ligger räddningen.

En stund senare plingar det till – pengarna är framme. Hålet i plånboken är lagat.

Den 15 mars 2006 introducerades det första sms-lånet i Sverige. Det marknadsfördes som ett snabbt och enkelt sätt att få tag på pengar, särskilt för unga. Det ställdes inga krav på säkerhet eller pant, tidigare betalningsanmärkningar var inga problem och det ställdes inga frågor om låntagarens möjligheter att betala tillbaka.

25 000 ansökningar hos Kronofogden

Men bara tre månader senare hamnade den första låntagaren hos Kronofogden. Och sedan dess har det tickat på. 2007 landade drygt

25 000 ansökningar om betalningsföreläggande knutna till sms-lån hos Kronofogden, i fjol nästan det dubbla.

– De som lånar ut pengarna tar inget ansvar, de gör bara en minimal koll och delar sedan ut pengarna. Jag tycker det är cyniskt, säger Lena Nordqvist, ordförande för Insolvens, Riksförbundet för överskuldsatta.

Jan Åkerlund på Kronofogdemyndigheten i Stockholm ser framför allt två problem med sms-lånen. Dels är de snabba och lätta att få – den kreditkontroll som oftast görs är inte mycket värd – och dels är marknadsföringen minst sagt otydlig.

– Det är lätt att ta lånen, men svårt att se konsekvenserna. Många blir förvånade när de inser att ”var det så här snabbt jag skulle börja betala tillbaka?”. Och missar man en betalning går det snabbt utför. På en månad kan de hamna hos oss.

Allt fler kvinnor i trubbel

En tydlig tendens är allt fler kvinnor hamnar i trubbel. Sedan 2006 har andelen kvinnor med obetalda sms-lån ökat med över 20 procent. Bland medelålders och äldre är kvinnorna till och med i majoritet.

Jan Åkerlund tror att ökningen beror på att de nya lånen ger en möjlighet att låna pengar till den del av hushållsekonomin som kvinnor traditionellt sett ansvarar för, till exempel mat och kläder. Detta samtidigt som en fjärdedel av alla ensamstående mammor klassas som fattiga.

– Det är inte lätt att få ihop ekonomin.

– Klassiskt sett har man lånat pengar för att köpa bostad eller bil, men nu kan man låna för att köpa mat. Sms-lånen riktar sig till de som redan har en kass ekonomi och många tänker nog att de snabbt kan skaffa en respit. Det ger en frist, men det kommer en smäll förr eller senare.

Orättvis kritik

Magnus Johansson, vd på Mobillån som erbjuder sms-lån, tycker att mycket av kritiken är orättvis.

– Vi bedriver en seriös verksamhet, men vi var först på marknaden och har hela tiden fått stå i skottgluggen. Många har trott att branschen har varit en guldgruva och liksom inom alla andra områden finns det seriösa och oseriösa företag.

Enligt Mobillåns hemsida måste du vara över 18 år för att få låna pengar, du får inte har några betalningsanmärkningar och lånet ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Kostnaden för lånet, avgift plus ränta, landar på cirka 300–600 kronor beroende på lånebeloppet. Att låna tvåtusen kronor kostar till exempel 445 kronor – för en månad.

– Vi tjänar pengar på räntor och avgifter, det är vår huvudsakliga inkomstkälla, och ett företag måste ju få tjäna pengar. Men jag tycker inte att räntan är så hög. Jämför med om du köper en tröja, där kan man ha lagt på flera hundra procents marginal.

Lånevillkor varierar

En snabbgenomgång av sms-låneföretagens lånevillkor visar emellertid att avgifterna varierar kraftigt. Samma lånebelopp – tvåtusen kronor – kan kosta upp till över 1 300 kronor i avgift. Därtill kommer extraavgifter för varje skickat sms. Sammanlagt kan det bli en riktigt dyr affär och Jan Åkerlund har egentligen bara ett råd till den som funderar på att ta ett snabbt lån.

– Köp inte för pengar du inte har. Det kanske låter banalt, men så enkelt är det.

Fakta om sms-lån

Sms-lån kallas ibland också för mikrolån.

Det maximala lånebeloppet är 3 000–5 000 kronor och återbetalningstiden är oftast en månad. Villkoren för lånet varierar, men generellt sett ska låntagaren vara minst 18 år och ha ett telefonnummer registrerat i eget namn.

Vissa företag, men långt i från alla, kräver att sökanden inte har några betalningsanmärkningar. Kontroll av lön och återbetalningsförmåga varierar. Ingen säkerhet behövs och motivet till lånet behöver inte uppges.

Namnet till trots sker ansökningen vanligtvis via internet.

Om lånet godkänns skickas pengarna över direkt, ofta inom bara några minuter.

Räntor och avgifter varierar kraftigt. Den totala kostnaden för att låna en tusenlapp i en månad ligger generellt sett på 200–700 kronor.

Expertens tips: Panta, sälj eller sök kredit!

…för då kan du slippa billigare undan jämfört med sms-lånen, tipsar

Annika Creutzer, chefredaktör på privatekonomisajten Pengar24.

Här utvecklar hon vad hon menar:

Pantbanken. ”Kan du undvara något du äger för en tid, vänd dig till en pantbank. Vissa pantbanker tar förvisso hög ränta, men du riskerar inte att krascha din ekonomi och hamna hos Kronofogden om du inte kan betala. ”

Blocket. ”Enligt en färsk undersökning har vi i genomsnitt grejer för 24 000 kronor i förrådet. Undersök om du har något att sälja och lägg ut det på Blocket. ”

Banken. ”Kolla med din bank om du kan få en lönekontokredit. Har man en inkomst och om man har skött sig så ska det inte vara några problem. Räntorna varierar mellan bankerna, men detta är nog det billigaste alternativet.”

Publisert: