Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

”Han slog mig med påkar”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-07

Esther, 17, misshandlades och försköts av sin familj när hon blev gravid

Esther med sina tre barn.

Slagen med påkar.

Utstött, utnyttjad och övergiven.

17-åriga Esther Acoms ögon har redan sett alldeles för mycket.

Tack vare sitt företag kan nu Esther försörja sin familj.

Vid 13 blev Esther Acom gravid för första gången. Fyra år senare är hon redan trebarnsmamma.

Hon lever i byn Amuria, fem timmars bilresa från Ugandas huvudstad Kampala. Landskapet är lika vackert som Esthers stuation är fruktansvärd, likt så många andra flickors i Uganda.

Hennes äldsta barn heter Emanuel. Han är 3 år och förståndshandikappad. Vad han lider av vet Esther inte. Hon har inte råd att gå till läkaren och ta reda på det. Esthers två andra barn är tvillingar, Winfred och Joseph, snart ett och ett halvt år gamla.

Blev gravid

Hennes grönblommiga blus är sliten. En svettdroppe blänker vid hårfästet. Skuggan under mangoträdet mitt i byn skyddar inte mycket mot värmen.

– Pappa skaffade sig en ny kvinna i stället för mamma. Han hade inte råd att betala min skola eftersom att de har så många barn. Jag träffade en snäll man från grannbyn som sade att han skulle betala min skola. Jag trodde honom, berättar Esther.

Hon flyttade hem till mannen, och i början betalade han också skolan som han lovat. Men det dröjde inte länge innan Esther blev gravid – och då försvann han.

– Jag var ju bara 13 år. Han visste väl att han skulle få betala för att han gjort mig gravid, säger Esther.

Hånad och mobbad

När Esthers pappa fick veta att hans dotter väntade en oäkting och att mannen hade försvunnit, ville han att hon skulle lämna byn. Skammen var för stor. Han hade dessutom räknat med att kunna gifta bort sin dotter och få en brudgåva.

Efter mycket bedjande veknade dock fadershjärtat och Esther fick komma tillbaka till sin hemby, men hon sågs inte med blida ögon. Under besöken hos barnmorskan blev hon hånad och mobbad för att hon skulle bli mamma så tidigt. Samtidigt slog hennes bröder henne som straff för den situation hon försatt sig i.

Esther fick psykiska problem. Samtidigt var hon tvungen att börja arbeta för att försörja sig och sitt nyfödda barn – bara 14 år gammal.

När Emanuel var två år träffade Esther en ny man.

– Han sade att om jag gav mig till honom så skulle jag få det som jag behövde till Emanuel: tvål, mat och kläder. Jag trodde honom. Jag fick ingen hjälp hemifrån och det var så svårt att försörja Emanuel och mig själv.

Försköts helt

Det tog inte lång tid innan Esther insåg att hon var gravid igen, men mannen hon träffat förnekade att han var pappan.

– Jag gick till pappa för att få hjälp men han sade att om jag ynglade av mig som en gris så fick jag ta hela ansvaret själv. Han försköt mig helt och hållet. Ett tag fick jag bo hos min faster, berättar Esther.

När det var dags att föda kom nästa chock: Esther väntade tvillingar. Hon insåg att hon inte klarade av tre barn på egen hand, och försökte flytta hem till tvillingarnas pappa.

– Men han slog mig jättemycket. Han slog mig med påkar, ja allt som han kunde använda. Jag orkade inte med det. Min halvsyster hjälpte mig så att jag till slut kunde flytta hem till min by igen. Under första tiden fick jag hjälp av sjukhuset med mat till mina tre barn. Min pappa hjälpte mig inte över huvud taget.

Fick låna pengar

Vid den här tiden kom Esther i kontakt med Action Aid, en biståndsorganisation som främst arbetar med kvinnor och flickor. Hon fick en stödperson att prata med, och så småningom fick hon möjlighet att låna pengar för att starta ett företag.

Affärsidén är enkel. Esther köper mat i stora kvantiteter, delar upp i små portioner och säljer vidare. Arbetet är tungt och hon tvingas gå minst två mil, flera dagar i veckan. Ibland är barnen med, ibland är de hos Esthers styvmamma – men då måste hon ge henne en del av förtjänsten.

Ändå går företaget bra.

– Tvillingarnas pappa vill ha mig tillbaka, antagligen för att jag tjänar lite pengar tror jag. Men jag vill inte ha honom, säger Esther och ler.

Hon kan äntligen spara lite pengar, men det mesta av överskottet går åt till att betala barnens sjukvårdskostnader. Hon känner att hon skulle behöva mera stöd för att bättre förstå hur hon ska sköta sin ekonomi.

Helst av allt skulle hon vilja gå i skolan igen. Samtidigt, säger hon, är hon trött och arg på allt – framför allt på alla män. Hon ser inte en enda man i ögonen längre.

– Jag vill spara mina pengar så att jag kan köpa en bit jord och försörja mina barn, säger hon.

Det här är Action Aid

Action Aid är en hjälporganisation som är verksam över hela världen. Huvudkontoret ligger i Johannesburg, Sydafrika. Organisationen inriktar sin verksamhet på att hjälpa flickor och kvinnor världen över. Pengarna kommer dels från privatpersoner, dels från statligt bistånd.

Action Aid arbetar med konkreta projekt riktade till lokalbefolkningen i respektive land, samtidigt som de försöker påverka på ett politiskt plan.

– Det är så man åstadkommer förändringar och förbättringar, säger Rebecca Musoke, kommunikationskoordinator på Action Aid i Kampala, Uganda.

Kvinnorna är alltid längst ner i hierarkin, menar hon, och drabbas därför mest av brist på exempelvis utbildning och mat.

I Uganda arbetar Action Aid med en metod som kallas Reflect. Byns kvinnor träffas och samtalar. Under samtalets gång är det meningen att de själva både ska identifiera problem och försöka lösa dem med stöd av Action Aid. Action Aid hjälper till med att lägga upp en flerstegsplan tillsammans med de drabbade om hur situationen kan förbättras för dem.

– Vi ser att vår verksamhet och vårt arbete verkligen ger resultat. Situationen för många flickor förbättras sakta men säkert, säger Rebecca Musoke.

Vill du veta mer om Action Aid? Gå in på www.actionaid.se

Bli en girlfriend!

Vill du stödja kvinnor och flickor i världen?

Bli en girlfriend med hjälp av Action Aid.

Läs mer här .

Ulf Hertel