Här viker Ryanair ut sina flygvärdinnor

HTF: Oerhört upprörande, sexistiskt och smaklöst

Roligt? Flygbolaget Ryanair driver med konkurrenten Aer Lingus med en bild (till vänster) av en lite mognare kvinna som serverar kaffe till texten ”Fly with Bridget from Dublin”. På svenska HTF kan man dock hålla sig för skratt. Sverige och Skavsta representeras i kalendern av en blond flicka kallad ”Ingrid” (till höger).

Här viker Ryanair ut sina flygvärdinnor – för välgörenhet.

– Oerhört upprörande och väldigt sexistiskt, säger Cecilia Fahlberg vice ordförande HTF.

Ett hundratal av Ryanairs 4 000 anställda ansökte om att få delta. Tolv av dem blev utvalda.

De poserar på landningsbanan, bland väskorna och i cockpit. Iklädda endast bikini och högklackat.

Ett hundratal ansökte

Av Ryanairs 4 000 anställda ansökte ett hundratal om att få vara med i flygbolagets välgörenhetskalender Girls of Ryanair 2008. Tolv kvinnor valdes ut och fotograferades på flygplatsen Girona i norra Spanien. Varje månad har fått en egen flygplats. Fröken november kallas Ingrid och poserar bland en hög med väskor. Hon ska representera Stockholm/Skavsta flygplats.

Bilderna har rört upp en proteststorm bland jämställdhetsorganisationer över hela Europa.

Protestlista

I Spanien har institutet för kvinnor anmält lågprisflyget till EU och en protestlista har lämnats in till den irländska ambassaden.

Handelstjänstemannaförbundet (HTF) organiserar kabinpersonal i Sverige men med Ryanair saknas kollektivavtal.

”Oerhört smaklös”

– Kalendern är oerhört smaklös och har klara sexuella anspelningar. Jag kommer nu att undersöka vilka möjligheter det finns att agera mot detta, säger Cecilia Fahlberg på HTF.

Ryanair tar kritiken med ro och hänvisar till att alla pengar från kalendern, som kostar 7 euro (65 kr) och tryckts i 10 000 exemplar, kommer att skänkas till en välgörenhetsorganisation på Irland.