Är deras kärlek bara fejk?

Så räddar stjärnorna sina karriärer.

Gayridåer, karriärlyftare och pr-trick.

Nu ryktas det att flera av Hollywoods hetaste kärlekshistorier bara är ett spel för gallerierna.

John Travolta är gift med skådespelerskan Kelly Preston. Så när det för några år sedan läckte ut bilder där stjärnan kysste en manlig ”vän” i trappan till sitt privata jetplan blev uppståndelsen stor.

Andra hoppade till när George Clooney, den ständige ungkarlen, plötsligt visade upp flickvännen Sarah Larson. Det numera separerade paret träffades på en nattklubb i Las Vegas där hon arbetat som cocktailservitris. En modern askungesaga enligt vissa, medan andra menade att det var ett smart pr-trick för att hans kvinnliga fans inte skulle tappa hoppet.

Skumma relationer

– Tycker du att en viss kärleksrelation i Hollywood verkar skum, så beror det troligtvis på att den är ett spel för gallerierna, säger en väl insatt rollbesättare i Hollywood till Sofis mode.

Kalifornien anses vara en av USA:s mest liberala stater. Ändå röstade invånarna där nyligen nej till äktenskap mellan homosexuella. Om det skulle komma ut att en stor filmstjärna är homosexuell anses det vara förödande för stjärnans karriär och riskerar att leda till bojkott av många kristna och konservativa över hela landet.

Will Smith, Tom Cruise, John Travolta, George Clooney och Zac Efron är några exempel på stjärnor som omgetts av gayrykten den senaste tiden.

– Vanliga tjejer som inte är extremt konservativa eller religiösa kan förneka det hur mycket de vill, men undermedvetet tycker många om att drömma sig bort när de ser sin manliga favoritstjärna på tv eller vita duken. Om de visste att personen i fråga var gay skulle det förstöra lite av magin, och de skulle kanske inte heller vara likna benägna att se stjärnans filmer i fortsättningen, säger en annan insatt källa som är manus­agent i Los Angeles.

Hetero utåt sett

Rollbesättaren, som arbetar med några av USA:s största tv-serier, konstaterar att det finns väldigt många snygga killar i Hollywood som vill bli skådespelare.

– Sedan när de blir framgångsrika är ingen av dem gay längre!

Samtidigt förstår han varför.

– En kollega till mig var nyligen tvungen att ljuga och säga att en skådespelare var hetero, eftersom tv-seriens producent var tydlig med att huvudrollen inte fick spelas av någon som är gay. Nu är killen en av våra största tv-stjärnor. Och utåt sett hetero, säger han.

De kan inte se att lögnerna snart kommer att få ett slut. Trots att kända personer som exempelvis Ellen DeGeneres och Portia de Rossi, Neil Patrick Harris och TR Knight numera kommit ut ur garderoben.

– Ingen av dem spelar ”sexiga” huvud­roller, förklarar manusagenten.

Att vara bäst inte viktigast

Men det är inte bara homosexuella skådespelare som ljuger om sina förhållanden för att karriären ska få en skjuts i rätt riktning. Mycket och rätt publicitet är viktigt om man vill bli framgångsrik i Hollywood, eftersom film- och tv-bolagen vill ha stjärnor som folk känner igen för att dra tittare. Att vara den bästa skådespelerskan är därför inte alltid det viktigaste.

– Alla bolag vill att vi ska ge en roll till Ali Lohan nu. Inte för att hon är en duktig skådespelerska, utan för att hon är Lindsays syster, säger rollbesättaren.

Har man inte en superkändis till syster är en kärleksrelation ett ypperligt sätt att slå sig fram i mediabruset.

– Det finns inget som veckopressen tycker bättre om att rapportera om, förklarar manus­agenten för Sofis mode.

Kelly Carlson, som spelar i tv-serien ”Nip/tuck”, medger att hon ljugit om sitt kärleksliv av just den anledningen.

– För flera år sedan gjorde Josh Hartnett och jag en grej för tidningen Teen people där vi sa att vi dejtade. Vi har alltid varit vänner, men det var inte sant. Det var en sorts pr-kupp, berättar stjärnan i amerikanska Stuff magazine.

Andra fejkade kärleksrelationer i Hollywood handlar om att upprätthålla ”rätt” image. Nyligen erkände sångerskan Brandy, 29, för magasinet Us weekly att hon aldrig gifte sig i hemlighet med musikproducenten Robert Smith. Något hon påstått i ett pressmeddelande sju år tidigare, när hon 22 år gammal var gravid i femte månaden med parets dotter Sy’rais.

– Jag försökte bara skydda allt jag hade arbetat för, min image. Jag var väldigt ung och rädd att folk skulle döma och kritisera, berättar hon för tidningen.

Fördelar med att ljuga

De två agenterna lägger inga värderingar i Hollywoods påhittade kärleksrelationer.

De menar att det är upp till varje stjärna att bestämma hur mycket hon eller han vill offra av privatlivet för karriärens skull. För visst kan de se fördelarna med att ljuga om man verkligen vill lyckas i Hollywood.

– Än en gång, jag säger jag inte att John Travolta är gay. Men Kelly Preston hade inte haft det finansiella välståndet hon har i dag, och John hade inte haft sin karriär, om de valt att leva på ett annorlunda sätt. Båda är vinnare i deras relation. Och de har ett gigantiskt hus där de kan leva sina liv helt separat från varandra, säger rollbesättaren.

Hur äkta är kärleken?

Vi säger inte att ryktena stämmer. Men skvaller i Hollywood påstår att...

Tom Cruise gärna har en trevlig stund med manliga vänner i bilen på avlägsna parkeringsplatser i den vackra kaliforniska naturen. Å andra sidan deklarerade han tydligt sin kärlek till hustrun Katie när han hoppade i Oprah Winfreys soffa. Lite väl övertydligt kanske, för att inte säga påtvingat?

Will Smith och frun Jada Pinkett-Smith har ett öppet förhållande.

– Vårt förhållningssätt är att du inte väjer för vad som är naturligt, och du kommer att attraheras av andra personer, säger Will Smith till brittiska Now magazine.

Andra påstår att skådespelaren gärna hänger med killar utanför äktenskapet – och hans fru med tjejer.

Zac Efron pratar distanserat om flickvännen och kollegan Vanessa Hudgens. I en längre intervju med magasinet In touch fick han nyligen frågan hur hon är som person. Zac Efron svarade:

– Fantastisk att jobba med, vacker, talangfull, rolig. Vi är väldigt bekväma med varandra.

Så opassionerat och repeterat att vi somnar. Samtidigt hörs allt fler gayrykten om stjärnan.

Robert Andersson

Publisert: