Luvor och snoddar på barnkläder förbjuds

Publicerad:
Uppdaterad:

Skärpta EU-regler stoppar farliga barnkläder

Efter fyra dödsfall och flera allvarliga olyckor ska de farliga barnkläderna bort från affärerna.

Ytterplagg och jackor med fasta kapuschonger och snoddar förbjuds.

Från och med den första april blir det svårare att få tag de farliga ytterkläderna. Ett flertal butiker har i samarbete med Konsumentverket enats om att införa frivilliga regler för barnsäkra kläder den första april.

Jackor med fastsydd huva eller huva fäst med dragkedja har visat sig kunna förvandlas till en livsfarlig strypsnara om barnet fastnar.

– Barn som klättrar mycket bör inte ha kläder med huvor på sig över huvud taget, säger Kerstin Csiffary på Konsumentverket.

Munktröjor blir kvar

Snoddar kring halslinning eller huva är också farliga, särskilt om snoddarna har knutar eller knoppar i ändarna.

Enligt Konsumentverket har flera dödsfall inträffat i Sverige när snodden fastnat mellan rutschkana och ställning. Knuten eller knoppen i änden gör att snodden kilas fast och barnen har blivit hängande utan att kunna komma loss.

Snoddarna är även farliga när de sitter längst ner på byxor och kjolar. Sticker de ut kan snoddarna fastna när barnet cyklar.

Munktröjor och andra tunnare plagg anses inte vara farliga eftersom de går sönder om barnet fastnar.

Få plagg undantas

I höst införs en ny Europastandard som stoppar försäljning av farliga barnkläder.

Men i Sverige har man alltså gått händelserna i förväg.

– Av erfarenhet vet vi att arbete med standardiseringar tar lite tid, säger Kerstin Csiffary på Konsumentverket.

Kraven gäller kläder för barn upp till 14 år. Förslaget om de nya säkerhetskraven kommer ursprungligen från Nederländerna.

Enligt Reidun Löwendahl, Sveriges representant i det europeiska standardiseringsorganet CEN, har svenska butikskedjor som Lindex, Kapp-Ahl och Hennes & Mauritz varit aktiva i arbetet med standarden tillsammans med konsumentorganisationer i Sverige, Tyskland och England. Några få plagg blir undantagna från säkerhetsreglerna: nationaldräkter, teaterkostymer och några speciella sportkläder.

Gör om kläderna!

Säkra butiker

Malin Ekmark, TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN