"Att vi skulle vara sämre på att skriva känns både framkrystat och påhittat"

Daniel Pernikliski köper inte undersökningens resultat

Att det nappar dåligt för killar på dejtingsajterna, som en ny undersökning visar, beror knappast på att killar är sämre på att formulera sig. Den slutsatsen känns framkrystad och påhittad.

Men nappar sämre gör det säkert, för att dejtingsajterna följer samma gamla traditionella raggningsmönster som gäller på krogen, med killarna som de aktiva och tjejerna som de passiva.

Kraftigt generaliserat så händer det ingenting för en kille som står och hänger vid en bar en hel kväll, utan att försöka ta kontakt med någon. För en tjej som gör samma sak är läget oftast helt annorlunda, vare sig hon vill eller inte. Killarna är de som stöter och tjejerna är de som blir stötta på.

Samma sak på sajterna. Och då är det lätt att räkna ut att om en övervägande del av alla kontaktmejl som skickas är skrivna av män, så kommer också procenten för hur ofta det nappar, helt naturligt att sjunka för dem. Tillsammans med att procenten för riktigt dåligt författade mejl ökar, naturligtvis. För den som måste jaga och ligga på, för att det ska hända något, är risken större att det sker på bekostnad av kvaliteten.

Tjejerna, å andra sidan, ser inkorgen av kontaktmejl växa och kan sålla ut de attraktiva anbuden och skratta gott åt de dåliga. Förmånligt kan man vid tycka, vid ett första övervägande. Men nja, tjejernas roll i det hela innebär att de inte väljer fritt och aktivt, utan från de alternativ som aktivt har presenterats för just dem. Hela det övriga utbudet går de miste om. De här invanda gamla mönstren, som både killar och tjejer har arbetat fram tillsammans, är det ingen som tjänar på.

Fördomsfullt och generaliserat, inget snack om saken, men jag sätter en arm på att min slutsats är närmare sanningen, än undersökningens – att det skulle bero på att killar är sämre på att skriva.