Dela föräldrapengen mellan mamma och pappa

RELATIONER

JämO och HTF-ordföranden: Barnet ska ha tillgång till två engagerade föräldrar

Kvotera föräldraledigheten.

Ge en tredjedel till mamma, en tredjedel till pappa - och låt dem dela på den sista tredjedelen.

Det föreslår HTF-ordföranden Holger Eriksson, JämO Claes Borgström och forskaren Roger Klinth på DN debatt.

Enligt skribenterna ska tredjedelprincipen bara vara en övergångslösning. Målet ska vara att föräldraförsäkringen blir helt individuell och delas lika mellan mamman och pappan.

”Gör ett tankeexperiment: tänk att ge bort några semesterdagar. Varför ska möjligheten att överlåta vara tillämplig just när det gäller föräldraförsäkringen? Är det för att mäns arbete är mer värt än kvinnors? Är mammorna viktigare för barnen än papporna?”skriver HTF-ordföranden Holger Eriksson, JämO Claes Borgström och forskaren Roger Klinth

Männen tar ut 15,4 procent av föräldrapenningen enligt mätningar från november i fjol. Andelen ökar varje år, men bara med ungefär en procent. Om den takten fortsatte skulle föräldraförsäkringen delas lika först om 20-25 år.

Enligt skribenterna är delad föräldraledighet ett måste för att kvinnorna ska ha en chans på arbetsmarknaden. Mammor tjänar mindre per timme än kvinnor utan barn. För män är det tvärtom. De som är pappor har en högre lön i genomsnitt.

Inskränkningen av valfriheten vägs upp av vinsten i form av att barnet får två engagerade föräldrar i stället för en. Dessutom får papporna mer tid att ta hand om och lära känna sitt barn. Att göra det praktiskt och ekonomiskt möjligt för männen att stanna hemma är bra, men otillräckligt. Det behövs handling nu för att föräldraförsäkringen ska bli den jämställdhetsreform det var tänkt från början.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM