Tvinga männen att ta ledigt

RELATIONER

Mammorna som vill ha lag om lika föräldraledighet

Ett rungande nej till att dela lika på föräldraledigheten.

Varken män eller kvinnor vill ha en lag som tvingar männen att ta ut hälften av föräldradagarna. Det visade Aftonbladets Sifo-undersökning igår. 86 procent nobbade förslaget.

Men här är Stockholms-mammorna som går mot strömmen. De tycker att det är dags att mamma och pappa delar lika.

- Annars diskrimineras kvinnorna, säger de.

Dela lika på föräldraledigheten. Då minskar löneglappet och diskrimineringen av kvinnor på arbetet.

- Vi kan inte överlåta semester till varandra. Varför ska vi kunna göra det med föräldraförsäkringen? säger Brita Zilg, en av mammorna som nu kräver ändring.

Foto: HALVA TIDEN VAR - OM VI FÅR VÄLJA Här är kvinnorna som vill ha en lag på att föräldraledigheten ska delas lika: Mi Ridell, skådespelare, med sonen Max, tio månader, Estelle Milburne, tv-producent, med sonen Erik, tio månader, Brita Zilg, läkarstuderande, med sonen Alex, 5 år, Catti Brandelius, konstnär, med sonen Juno, 2,5 år, Annika Persson, journalist, med sonen Bror, snart tre månader, Lotten Sunna, grafisk formgivare, med sonen Mattis, 20 månader, Ana Udovic, journalist, får sitt första barn i april, Rebecka Edgren Aldén, journalist, med sonen Morgan, 14 månader.

DAGS ATT DELA LIKA?

Fler män måste ta större ansvar för sina barn. Det tycker en grupp mammor som nu vill att föräldrapengen ska individualiseras. Mammorna tillhör en diskussionsgrupp på internet och vill föra fram frågan till debatt.

Deras förslag:

Förläng föräldraförsäkringen med tre månader.

Lås sex månader till kvinnan, sex månader till mannen och låt fyra månader fördelas fritt.

Fördela de ytterligare sex månaderna på lägsta nivå enligt samma princip.

I dag tar papporna bara ut 15,5 procent av alla dagar med föräldrapenning. Detta, menar mammorna, leder i förlängningen till stora löneskillnader mellan könen och diskriminering av kvinnor på arbetet. Om mamman och pappan däremot delade lika skulle det leda till:

Att barnet får tillgång till båda föräldrarna.

Bättre relation mellan pappor och deras barn.

Delat ansvar för barnen.

Jämnare fördelning av hushållsarbetet.

Samma möjligheter för män och kvinnor i arbetslivet.

Bättre stöd för män att kräva lång ledighet av arbetsgivaren.

Invändningar om att många pappor pluggar eller är egenföretagare avfärdas. Det är problem som kvinnor redan har i dag. Enligt Rebecka Edgren Aldén är amningen inte heller något hinder.

- Amning är jättebra, men de flesta heltidsammar i alla fall inte mer än sex månader. Amma på deltid kan man fortsätta med även om pappan är hemma. Att han tar över är värt mer än heltidsamning i ett år.

Så mycket tar män barnledigt

Plus och minus för delad barntid

Det här betyder ”dela lika” för barnet, mamman, pappan, familjen och samhället.

Tidigare artiklar

Anna Careborg

ARTIKELN HANDLAR OM