Semestertider då är vi gärna otrogna

1 av 2 | Foto: ZDF
Frestelsen är stor I en undersökning som Aftonbladet gjort har hälften av alla deltagare varit otrogna under semestern. För män är frestelsen för stor och kvinnor vill känna sig attraktiva.
RELATIONER

Sommar, sol - och sex.

På semestern är vi otrogna, visar Aftonbladets nätundersökning.

Kvinnor för att känna sig attraktiva, män för att de inte kan motstå frestelsen.

De flesta väljer att inte berätta för sin partner.

Här berättar Aftonbladets läsare om sin otrohet.

Enligt Folkhälsoinstitutet har var tredje svensk varit otrogen.

Bland Aftonbladets nätläsare har nästan hälften, både kvinnor och män, varit otrogna under sommaren.

- Sex är mer lättillgängligt under semestern. Vi har mer tid, mår bättre och får mer utstrålning, säger Zai Gordon White, socionom och sexrådgivare.

Otrogna på jobbet

Drygt 27 000 läsare har svarat på Aftonbladets undersökning. Den visar bland annat:

Sovrummet, soffan och festlokalen är de vanligaste platserna för otrohet. Utomhus är stranden, skogen och bilen populärast. Fem procent har varit otrogna på jobbet.

Hångel, smek eller kyssar räcker för att det ska betraktas som otrohet. Men 11,8 procent av kvinnorna tycker också att en mejlflirt är att gå över gränsen.

Ungefär 30 procent väljer att inte berätta om otroheten - utan att få dåligt samvete. Bland dem som har berättat har förhållandet spruckit för ungefär hälften.

Vanligast är att vara otrogen med någon okänd eller en arbetskamrat. Men över sex procent av läsarna har vänsterprasslat med grannen.

Männen har varit otrogna för att de fått tillfälle, blivit förförda eller inte kunnat motstå frestelsen. Kvinnorna vill känna sig attraktiva och uppskattade eller är missnöjda med sina förhållanden.

Kvinnor är allvarligare

Per Schioldborg, professor i psykologi vid Oslo universitet, har gjort en studie om otrohet bland studerande. Han menar att kvinnor tar mer allvarligt på otrohet än män.

Dessutom slutar kvinnlig otrohet oftare med att förhållandet tar slut.

- Män tror inte att kvinnor kan vara otrogna utan att blanda in känslor, medan de själva tycker att de kan ha sex utan känslor, säger han.

Enligt Per Schioldborg är den vanligaste orsaken till otrohet ett dåligt förhållande. Många söker också spänning eller vill helt enkelt tillfredsställa sina sexuella behov.

"En lustkänsla"

- Det handlar både om en lustkänsla och att få bekräftelse på att man är attraktiv. Har man dessutom fått i sig vin i kroppen kan det vara svårt att stå emot, säger han.

Anna-Maria Wiklund