”Här räknas inre skönhet och moral”

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Alternativ skönhetstävling i Saudiarabien

Vackrast vinner.

Men för en gångs skull handlar det inte om att se snygg ut i bikini.

Helt enkelt för att ingen vet hur deltagarna ser ut i Fröken Saudiarabien-tävlingen.

Khadra al-Mubarak startade "Miss Beautiful Morals" i Saudiarabien förra året.
Foto: Nissreen Aldar
Khadra al-Mubarak startade "Miss Beautiful Morals" i Saudiarabien förra året.

I Saudiarabiens enda skönhetstävling är det inte den perfekta figuren och det bländande leendet som är det viktiga. När tävlingen startar på lördag är det början på en 10 veckor lång kamp om vem av kandidaterna som är bäst på att visa respekt för sina föräldrar.

– Vinnaren behöver inte vara vacker. Här räknas inre skönhet och moral, säger Khadra al-Mubarak, som startade tävlingen förra året, till nyhetsbyrån AP.

Muslimska värderingar

Miss Beautiful Morals, som den heter, är en motreaktion mot det västerländska inflytandet i arabvärlden. I motsats till till exempel Libanon där den klassiska skönhetstävlingen med unga kvinnor i bikini och aftonklänning kablas ut över nationen, vill Saudiarabien hålla fast vid mer strikt muslimska värderingar. Och bland dem är respekten för föräldrarna central.

För att avgöra vilken av de 200 kandidaterna mellan 15 och 25 år som bäst lever upp till idealet, kommer de att under 10 veckor delta i seminarier om muslimska värderingar och frågas ut i ämnet. De kommer också att tillbringa en heldag i ett hus tillsammans med sina mammor, övervakade av kvinnliga domare som betygsätter döttrarnas sätt mot sina mödrar.

Vinner 20 000

I juli annonseras vem som blir Miss Saudiarabien. Vinnaren belönas med motsvarande 20 000 kronor och två andrapriser delas ut om vardera cirka 10 000 kronor.

– Jag vill säga till årets deltagare att det inte är viktigt att vinna. Det viktiga är att lyda sina föräldrar, säger Zahra al-Shurafa, förra året vinnare till nyhetsbyrån AP.

Publicerad: