Relationer

Inte spisen nu igen!

Av: 

Terri Herrera Eriksson

RELATIONER

Rebecka & Tinni till attack mot nya hemmafruidealet

Påfyllning? Ja, med råge, får man säga. Enligt boken ”Skriet från kärnfamiljen” är hemmafruidealet tillbaka. Så här såg det ut på 50-talet och nu, 2009, gör kvinnan 75% av allt hushållsarbete hemma.
Påfyllning? Ja, med råge, får man säga. Enligt boken ”Skriet från kärnfamiljen” är hemmafruidealet tillbaka. Så här såg det ut på 50-talet och nu, 2009, gör kvinnan 75% av allt hushållsarbete hemma.

Koka din egen sylt, mangla lakanen, sticka barnens koftor och baka en paj i tre lager. Hemmafruidealet är tillbaka.

– Kärnfamiljen är fortfarande långt ifrån jämställd, säger författaren Rebecka Edgren Aldén.

HÖGT PRIS Många kvinnor väljer att jobba deltid för att hinna med alla måsten. I ”Skriet från kärnfamiljen” (Albert Bonniers förlag) skriver författarna Rebecka Edgren Aldén och Tinni Ernsjöö Rappe om hemmafru-backlashen.

Det råder en hemmafrubacklash enligt författarna Tinni Ernsjöö Rappe och Rebecka Edgren Aldén. I boken ”Skriet från kärnfamiljen”, som kommer ut i mars, menar de att många har gått upp så mycket i hemmafrusysslorna att de inte har tid till vare sig heltidsjobb eller återhämtning.

Priset är högt

– Svenska kvinnor är experter på att ta till sig nya trender och försöka kombinera flera roller samtidigt, säger Tinni Ernsjöö Rappe. Vi är unika på vårt sätt att göra karriär, satsa på att vara närvarande föräldrar och exempelvis amma länge. Naturligtvis betalar vi ett högt pris om vi dessutom försöker fixa en fiffig förvaring i hallen, bakar, odlar och dukar fint.

Mycket riktigt väljer många mammor att arbeta deltid för att hinna med alla måsten.

– Att pappor inte går ner i tid eller upplever samma tidspress beror faktiskt på att de inte utför lika mycket obetalt arbete – och att de har andra förväntningar på sig, säger Rebecka Edgren Aldén.

Männen nöjer sig

Författarna frågar sig varför många kvinnor drömmer om att fixa det perfekta barnkalaset medan män tycker att det räcker med att blåsa upp tre ballonger och bjuda på köpta bullar.

– På pappret kan en familj se jämställd ut, ändå är det milsvid skillnad när man tittar närmare på sysslor och värderingar, säger Rebecka Edgren Aldén.

Författarna understryker att de inte har något emot vare sig bakning, stickning eller inredning.

– Däremot ska man vara medveten om att arbetet med en perfekt hall eller färgkoordinerad rabatt tar tid från att jobba, umgås med barnen och ha ett socialt liv, säger Tinni Ernsjöö Rappe.

Lösningen: Dela mer

Lösningen är att dela mer på uppgifterna och försöka stå emot den yttre pressen – i lojalitet mot både sig själva och varandra.

– Ta hem gäster trots att ni inte har städat. Bjud på hämtmat. Ta med färdiggjorda plättar till föräldrapicknicken och strunta i att klistra upp wallies i barnens rum. På så sätt slipper du duka under av stress samtidigt som du är en förebild för andra.

Publisert: