Mejla

Åsa Erlandson

”Skolan är nerlusad av dolda avgifter”

RELATIONER

Åsa Erlandson: Det kan stjälpa ekonomin hos dem som redan har det tight

”Är det onsdag i dag?” ”Nej, tisdag. Just det, frukten! Kan du kolla om jag lagt ner en banan i skolväskan?” ”Det ligger ingen här.” ”Och ingen i kylen heller. Jag kutar till Ica. Börja gå ni.” Ännu en morgon i hallen med två barn som ska iväg till skola och dagis tillsammans med tusen små saker som ska köpas in, kommas ihåg och packas ned. Även om det inte förstör ekonomin i just min familj, förstör det förståndet.

Men att min hjärna förvandlas till en hakkebøf – en sönderhackad mjuk klump – är det lilla problemet. Det stora är att uppsjön av olika kostnader som det här innebär kan stjälpa ekonomin hos dem som redan har det tight. En vanlig månad kan du uppmanas att:
Köpa extra gympaskor, med vit sula, till idrottslektionen.
Skicka med 20 kronor till discot, och ännu mer om ditt barn vill delta i fiskedammen, lotteriet och karaoken.
Fixa kakor till föräldrafikat med 25 personer.
Köpa skolfotot där bara gruppbilden kostar 329 kronor.
Plus skicka med frukt varje dag, matsäck till torsdagens utflykt och 50 kronor till lärarens julklapp.

Rekordet var kompisens skola, kommunal, där både Frankrike och New York på allvar diskuterades som alternativ till skolresan.

Skolan är nerlusad av dolda avgifter och det är så jävla obetänksamt och utpekande. Alla försök till nödlösningar innebär likt förbaskat att en stor, fet strålkastare sätts över den i klassen som inte har råd. Till exempel finns det friluftsdagar där man ”gratis” kan prova olika sporter, som ishockey. Om man har en egen utrustning, det vill säga. Det finns också läxor som bara går att göra över webben vilket innebär att du måste ha dator och internet hemma. Då kan man låna
skolans dator vilket är det samma som att klättra upp på en skolbänk och rulla upp banderollen ”JAG ÄR EN FATTIGLAPP”.

Vi har bestämt att skolan ska vara avgiftsfri. Se för helvete till så att den är det också.

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson