Bli din egen kärlekscoach

RELATIONER

Hitta kärleken med nio enkla steg

Foto: Illustration: KATRIN JACOBSEN

Internet har gjort dejtandet både enklare och snabbare. En dejt är bara ett klick bort och vi slipper jaga partners på krogen.

Men hur är kvalitén på vårt dejtande? Hittar vi

kärleken? Och framför allt, hittar vi rätt?

Relationsexperten och psykologen Eva Rusz lär dig att kärlekscoacha dig själv i nio steg.

Foto: Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz hjälper dig i jakten på den rätta.

FÖRE DEJTEN

1. Tänk: “Jag duger!”

Ditt inre samtal är betydligt viktigare än vad du kanske tror. Faktum är att du blir vad du tänker. Se över dina inre samtal, vad är det egentligen du säger till dig själv?

Sluta tänka att du inte duger och att ingen vill ha dig.

Lär dig att välja kritiskt och låt dina motgångar rinna av dig.

Ta över rodret och stanna upp och tänk efter, är det åt det här hållet jag vill gå? Är detta en partner som jag mår bra av? Det är inte den du träffar som ska styra över dig utan du själv. Tänk som en idrottsman – det är de som har ett negativt inre samtal som misslyckas.

2. Bryt invanda mönster

Kanske har du blivit bränd tidigare och har dåligt självförtroende sedan en kraschad relation. Då är det lätt att fastna i de tre biologiska mekanismerna: kämpa, fly eller spela död.

Kämpa – Det är det sundaste alternativet, men att kämpa för mycket är fel. Om du till varje pris undviker att vara singel och låter viljan styra för mycket, då finns risken att du tappar såväl värdighet som känsla.

Fly – Du hittar bara fel på partnern och förekommer hellre än blir förekommen. Du är medvetet otrevlig för att slippa bli vald. Att fly beror ofta på själsliga blåmärken och okunskap.

Spela död – Du flyttar kroppen till krogen men väntar passivt på att någon ska ragga upp dig eftersom det är både smärtsamt och jobbigt att ta över rodret själv.

Vet du att du beter dig enligt en av de tre mekanismerna, arbeta aktivt med att bryta mönstret.

INFÖR DEJTEN

3. Klä dig för succé

Det är självklart hjärnan som är det viktigaste när man träffar en ny partner. Men det skadar aldrig att putsa lite även på det yttre.

Var ren och proper.

Undvik alltför stark parfym, både för eventuell allergi men också för att din naturliga doft försvinner och den är viktig i valet av en partner.

Överdriv inte din klädsel och klä inte upp dig för mycket – men klä heller inte ner dig. Som kvinna behöver man inte ha kort kjol och nätstrumpor för att duga.

4. Skapa en positiv förväntan

Okej, du har träffat partners som gjort dig illa, som inte har passat dig och i stället gjort dig olycklig. Det betyder inte att det alltid kommer att hända.

Utveckla en positiv förväntan på din dejt. Tänk att det kommer bli ett spännande möte, att det blir kul! Det är alltid intressant att träffa nya människor och det är med den känslan du ska gå till dejten, inte med en negativ förväntan men heller inte med ett krav på att det här måste vara den du gifter dig med.

Även om du råkat ut för en massa idioter så får du inte ge upp. Gå vidare, det kommer att gå bra.

PÅ DEJTEN

5. Ställ många frågor

Vi har alla råkat ut för någon som bara pratar om sig själv under ett möte.

Visa att du är intresserad, ställ frågor och prata absolut inte bara om dig själv.

Ha gärna en fusklapp med förberedda frågor, det visar att du verkligen ansträngt dig och tar dejten på allvar.

Se det som att du nu har chansen att lära dig något, att du har chansen att upptäcka något nytt.

6. Välj rätt plats

Att träffas och gå på en bio är kanske inte det bästa sättet att lära känna varandra. Ses hellre över en fika, en lunch eller en middag.

Undvik de populäraste ställena där det alltid cirkulerar en massa folk. Sitt hellre i lugn och ro på lilla kvartersfiket.

7. Berätta inte allt

Du behöver inte berätta om hela ditt liv på en dejt och heller inte om alla dina vänner eller släktingar.

Undvik att berätta intima hemligheter eller laster och medicinsk historia på första dejten.

EFTER DEJTEN

8. Dissa inte direkt

Skippa idén att första dejten ska vara perfekt. Okej, han eller hon verkade inte vara din typ. Men hur vet du det egentligen? Ett första nervöst möte ger ofta helt fel intryck och det är svårt att verkligen lära känna en människa på en timme. Det du ser kanske inte alltid stämmer. Är kläderna fel? Frisyren konstig? Det yttre kan förändras. Det är det inre som är det viktigaste. Att ge en ny typ av människa en chans kan vara just det som behövs för att lyckas.

9. Coola ner och låt det ta tid

Ni behöver inte gifta er efter ett möte. Undvik relationspaniken och skräm inte bort din dejt. Många singlar i 35-40-årsåldern vill för mycket – och för snabbt. De friar efter andra gången, vilket är det bästa sättet att skrämma bort en eventuellt blivande partner. Coola ner, låt det ta tid.