Barn luras av ringsignaler

RELATIONER

Marknadsförs som gratis men kostar ofta mycket

Ringsignaler till mobilen som marknadsförs som gratis kostar i själva verket pengar, många av telefonföretagen ingår också avtal med barn, det skriver tidningen Metro.

I telefonannonserna står det "gratis ringsignal" stort och lysande, läser man sen det finstilta upptäcker man att man faktiskt måste betala 45 kronor i veckan för sitt abbonnemang. Ofta är det barn som lockas av att ha roliga ringsignaler och sällan är barn på det klara med att det ens finns något som kallas för "det finstilta".

Företaget, Fun Mobile har blivit anmälda till konsumentombudsmannen (KO) inte mindre än 13 gånger bara i juli och augusti bland annat för falsk marknadsföring. I sina villkor avsäger de sig allt ansvar att se till att föräldrarna har gett sitt medgivande. Men lagen säger att det ansvaret helt ligger på företagen. Det är också lätt för barn att bara "klicka i" att man antingen är över 18 år eller att man helt enkelt har fått målsmans medgivande, något bevis krävs sällan.

– Det ligger på företaget att se till att det finns samtycke. Annars finns det inget avtal, som jag ser det, säger Cecilia Hurtig, jurist på KO till Metros reporter Emmy Lundström.

KO har fått in 25 amälningar de senaste två åren mot företag som marknadsför "gratis" ringsignaler.

som förälder är det inte helt enkelt att värja sig mot företagens strategier, men Cecilia Hurtig uppmanar till dialog.

– Prata med barnen, försök visa tydligt vad som är vad.

Men vad gör man om barnet redan registrerat sig och räkningarna börjar strömma in?

– Vänd er direkt till företaget, har ni inte gett ert samtycke till avtalet så gäller heller inte avtalet och ni ska få pengarna tillbaka, säger Carina Hurtig på KO.

Var med i aftonbladet.ses enkät om mobiltelefoner och barn!

Lagen:

Nina Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM