Julstämning med saffran

1 av 2

Människor har dött för saffranets skull.

De har älskat med dess hjälp.

Och tjänat ?en massa pengar på dess guldgula färg.

Klart att kryddan är omgärdad av många myter.

Saffran – denna gyllene krydda – är och har alltid varit den dyrbaraste av kryddor. Det är inte svårt att förstå, eftersom det krävs cirka 150 000 saffranskrokusar för att utvinna ett enda kilo torkad saffran.

Dessutom, alla dessa krokusar måste plockas samt rensas för hand.

Klart som sjutton att det blir dyrt.

Men så finns heller ingen vara som förfalskats så ofta. Redan på forntiden började man fuska med att spä ut saffran. Gurkmeja och safflor – som båda ser ut som saffran, men inte ger någon smak alls – är de vanligaste växterna som förfalskarna använder. Förr var det dock bokstavligen förenat med livsfara att förfalska det gyllene saffranet. I Nürnberg brändes till exempel en förfalskare på bål 1444.

Botade magbesvär

Saffran har använts i över 6 000 år, som man vet. Förr hade saffran gott rykte som me-dicin. Inte mindre än 90 sjukdomar skulle det kunna bota. Magbesvär var ett av alla kroppsliga problem som kryddan ansågs råda bot på. För att inte tala om dess kärleksförhöjande effekter: självaste Kleopatra ?lär ha använt saffran som afrodisiaka.

När saffranet skördas i slutet av september klipps de förlängda, röda märkena – själva saffranet – och torkas försiktigt. Ett mödosamt arbete. Men så är ju kryddan, som sagt, dyr som ocker också.

Fler saffransrecept hittar du på sidorna 21, 22 och 43.