Barn får 1,5 liter läsk i veckan

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Var femte svenskt barn överviktigt

För mycket godis och läsk.

Det har gjort 20 procent av svenska barn överviktiga.

– Mest förvånande är att redan fyraåringar äter så här. Det visar att det behövs hårdare regler i många familjer, som att man bara får äta godis på lördagar, säger Heléne Enghardt Barbieri på Livsmedelsverket till Svenska Dagbladet.

Läsk varannan dag Svenska barn dricker i genomsnitt 1,5 liter läsk i veckan, visar en undersökning från Livsmedelsverket.
Foto: Mats Strand
Läsk varannan dag Svenska barn dricker i genomsnitt 1,5 liter läsk i veckan, visar en undersökning från Livsmedelsverket.

Godis och läsk varannan dag och bara hälften av den frukt och grönt som barnen behöver.

En fjärdedel av den energi svenska barn får i sig kommer från godis, läsk, glass, snacks och kakor, visar en ny undersökning från Livsmedelsverket.

Undersökningen har genomförts i 56 svenska kommuner. Den består av enkäter bland 2 600 barn och även matdagböcker som barnen själva eller med föräldrarnas hjälp fått föra under fyra dagar. Barnen är i åldern fyra, åtta respektive elva år.

Förutom för mycket socker äter de för mycket mättat fett, för lite fibrer och för mycket salt, skriver Upsala Nya Tidning och Svenska Dagbladet.

”Skrämmande”

– Resultaten är skrämmande. Problemen är likadana som de är för vuxna. Många överkonsumerar mat vilket gör att de blir överviktiga, säger Heléne Enghardt Barbieri, nutritionist vid Livsmedelsverket, till UNT.

Livsmedelsverkets undersökning bekräftar tidigare studier som visar att många barn äter fel och därmed riskerar att bli överviktiga. Det som är nytt är att man nu för första gången vet mer exakt hur mycket barn äter av såväl nyttiga som onyttiga livsmedel.

Barnen drack till exempel i snitt två deciliter läsk per dag, och åt godis tre till fem dagar i veckan.

Och matdagböckerna visar att det inte enbart är överviktiga barn som äter fel. Även en del av de normalviktiga barn äter dåligt, till exempel alldeles för lite frukt och grönsaker. I genomsnitt äter barnen frukt och grönt till 2,5 måltider per dag.

Läs mer:

Claes Petersson, TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN