De ammar – i protest

RELATIONER

Manifestation i kommunfullmäktige på Gotland i dag

En ledamot av Gotlands kommunfullmäktige ammade sin tre månader gamla bebis på ett möte.

Det fick flera andra ledamöter att reagera och framföra sin kritik till fullmäktiges ordförande, uppger helagotland.se.

Nu genomför föreningen Amningshjälpen på Gotland en amningsmanifestation i protest.

Foto: Stötande? På Gotland framfördes kritik mot en mamma som ammade sitt barn på ett möte med kommunfullmäktige.

– Vi vill visa vårt stöd. På de allra flesta ställen i Sverige är det fritt fram att amma sina barn, och så vill vi att det ska fortsätta vara, säger Karin Sutare, länssamordnare för Amningshjälpen på Gotland och en av föreningens två hjälpmammor på ön.

Det hela började med att ett antal fullmäktigeledamöter reagerade negativt mot att en nybliven mamma ammade i plenisalen. De framförde sina synpunkter till fullmäktiges ordförande, Lilian Edwards, som i sin tur talade med mamman.

– Självklart ska man få ha med sina små barn till ett möte, vi vill ju ha unga kvinnor i politiken och unga kvinnor föder barn. När barnen är riktigt små sover de ju mest och stör inte så mycket. Men man kan ju visa hänsyn mot dem som tycker det är stötande med amning genom att vara lite diskret, kanske lägga en filt över bröstet när man ammar, säger Lilian Edwards till helagotland.se.

”Absurt”

Karin Sutare tycker att uttalandet är märkligt.

– Hela frågan är absurd. Det här handlar om att kunna göra sitt arbete som folkvald politiker, säger hon.

– Amning väcker mycket känslor och kan kännas väldigt privat att titta på – men då är det väl bara att titta bort? Det spelar väl ingen roll om man råkar visa någon centimeter av bröstet. Tänk om jag skulle be Olle, 53, att lägga en filt över slipsen för att den är så ful att jag inte kan tänka? Frågan är vilken sorts samhälle vi får om vi börjar sortera bort människor för att de inte ska störa, fortsätter Karin Sutare.

Ammar på läktaren

I samband med att kommunfullmäktige sammanträder i dag kommer hon därför, tillsammans med några andra mammor, att vara på plats på åhörarläktaren. Alla kommer att ha sina barn med sig – och blir barnen hungriga kommer mammorna att amma.

– Vi kommer inte att stanna länge, vi vill absolut inte störa mötet utan bara visa vårt stöd. Det här är främst en markering, säger Karin Sutare.