”Det är en riktigt smutsig business”

avDaniel Pernikliski

RELATIONER

Daniel Pernikliski om en verksamhet som bygger på att människor ska svika sina partners

Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

Jag minns en intervju med Mark Levengood, när han sa någonting om att han tyckte att heterosexuella människor komplicerar det här med sex utanför sina förhållanden mer än nödvändigt.

Hans poäng var, tror jag, att ibland är sex bara sex – man behöver inte göra så stor sak av det.

Och visst är det så. Människor är sexuella varelser som attraheras av andra människor – män, kvinnor eller både och. Det är ju ganska naivt att tro att något religiöst, socialt eller juridiskt kontrakt skulle ha kraften att rikta en av våra starkaste drifter mot en enda människa i världen.

Det som komplicerar sex utanför förhållandet är ju de sociala strukturer som har format hur ett förhållande ska vara.

Ett förhållande är en sorts överenskommelse, en pakt, och så länge man inte har kommit överens om någonting annat, så gäller den gängse – den som säger att man inte ska ha sex med någon annan än den man är ihop med.

Man kan ju tycka att den gängse överenskommelsen är dåligt utformad och fråga sig varför det har blivit som det har blivit, men lik förbannat så har det blivit som det har blivit. Och det är så djupt rotat att människor blir förkrossade om deras partner bryter mot överenskommelsen.

Därför är idén med en sajt för otrohetsdejting riktigt osmaklig tycker jag. Att ha en sajt för sådana som har kommit överens i sina förhållanden om att få ha sex med andra är en sak.

Men att ha en verksamhet som helt bygger på att andra människor ska svika sina partners, är en helt annan.

Det är riktigt smutsig business.