”Ytterligare en del av kroppen att få komplex för”

RELATIONER

Läs Daniel Pernikliskis krönika

Foto: Daniel Pernikliski.

Jag har minnen, om än ganska vaga, från ett tv-program som gick när jag var liten. ”Kroppen” hette det och en farbror med lockigt hår och stora skjortkragar pratade om kroppen och dess olika funktioner. Ett nytt ämne, en kroppsdel eller en kroppsfunktion, för varje avsnitt.

När jag läser att armhålor nu är det hetaste i modevärlden kommer jag att tänka på det här programmet. Inte för att modemagasinen är särskilt informativa när det kommer till kroppens funktioner, men för att modevärlden också är som en serie. Som ett tv-program som hela tiden hittar på nya avsnitt, och som fokuserar på olika kroppsdelar i tur och ordning. I varje avsnitt får man lära sig hur en ”ny” perfekt kroppsdel ska se ut. När man har gått hela varvet runt, kan man börja om, och då har några nya ideal dykt upp på vägen.

Nu är läppar och byst ute, det är gamla avsnitt, och nu är det alltså avsnittet ”Armhålor” som sänds. Det kan ju kännas fint, en del av kroppen som ofta är gömd som nu får kliva ut i rampljuset. En doldis liksom. Men precis som i alla andra avsnitt handlar det om att visa upp ett svåruppnåeligt ideal. Du-duger-som-du-är-tidningarna säljer inte i närheten lika bra som såhär-kommer-du-aldrig-att-kunna-se-ut-men-du-kan-ju-alltid-försöka-tidningarna.

Budskapet är inte ”det är snyggt med armhålor”, utan ”nu har vi bestämt att armhålor är det hetaste som finns – och de ska se ut såhär”. Knappt har man hunnit börja med den stenhårda träningen för att få en plattare mage och en fastare rumpa, förrän nästa chockbesked kommer – ”du har väl inte glömt bort dina armhålor!?”.

Lyckas man hålla lite distans till det här kan det vara ganska roande i sin löjlighet. Lyckas man inte, och det är lätt hänt, så får man ytterligare en del av kroppen att få komplex för.