”Ett sätt att behålla den kittlande känslan”

avMonica Karlstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Linda och Manuel Ek är gifta – och dejtar varandra regelbundet

Foto: Foto: PRIVAT
Manuel och Linda Ek har fortsatt att gå på dejter för att hålla äktenskapet levande.

Nyligen dukade Linda Ek upp en ostbricka och levande ljus hemma i lägenheten. Hon visste att maken Manuel skulle komma hem sent och vara trött efter en lång dag på jobbet.

– En enkel dejt, men ett litet avbrott i vardagen, säger Linda.

Foto: Foto: NIKLAS LUNDSTRÖM
Bröllopet.

I sju år har de varit ett par. I ett halvår äkta makar. För att hålla passionen vid liv dejtar Linda sin Manuel. Och pirret i magen infinner sig varje gång.

– Jag brukar piffa till mig och vara förväntansfull under dagen om jag ska på dejt på kvällen. Kollegorna på jobbet brukar skratta åt mig och fråga om jag ska på dejt nu igen.

Inbokade dejter

Ett par gånger i månaden avsätter de speciell tid för romantik. Däremellan lever de vardagsliv ihop som äkta makar i en bostadsrätt i Malmö. Trots att de vaknar tillsammans varje morgon och släcker sänglampan tillsammans på kvällarna envisas Linda med att kalla deras små möten för just dejter.

– Det är ett sätt att bli påmind om att aldrig ta varandra för givet, hålla gnistan vid liv och behålla den där kittlande känslan för varandra.

Förgyller vardagen

Träffarna behöver inte vara storslagna. En fika på stan med tillhörande samtal om drömmar och livet. Eller en klassisk biokväll räcker gott.

– Det är så viktigt att ha kul tillsammans, att hitta på saker och aldrig sluta anstränga sig för att pigga upp förhållandet. De här kvällarna blir något speciellt i vardagen för bara oss två.

När Linda var yngre kallade hennes mamma pappa för sin bästa vän. Då tyckte hon att det lät konstigt. I dag är föräldrarnas mångåriga och lyckliga relation förebilden.

– Det är så skönt att Manuel som jag träffar varje dag, som vet allt om mig också är en av mina absolut bästa vänner. Vänskapen är viktig, precis som passionen.

Ännu viktigare med barn

Sedan de gifte sig för ett halvår sedan har dejterna blivit ännu mer betydelsefulla. Och när den efterlängtade bebisen kommer i september blir nog behovet att komma bort tillsammans ännu större, tror Linda.

– Mina föräldrar har alltid prioriterat tid för varandra även när vi barn fanns där, så jag hoppas att vi kommer kunna göra likadant.

Publicerad: