”Varför vågar inte tjejer tacka ja?”

avHelena Utter

RELATIONER

Lina Thomsgård och Rättviseförmedlingen driver kampanjen ”Tacka ja”

Kvinnor tackar nej till prestigefyllda uppdrag.

Åtminstone är det vad som sägs.

– Frågan är om det är nejtackarna som ska förändras – eller sammanhangen de tackar nej till, säger Lina Thomsgård på Rättviseförmedlingen som driver kampanjen ”Tacka ja”.

Foto: Björn Lindahl
Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen blev Årets Wendela 2011, för sitt samhällsförändrande, ideella arbete. Nu driver hon kampanjen "Tacka Ja."

Lina Thomsgård och Rättviseförmedlingen har hittat kvinnliga terrorexperter till tv-soffor och tjejer till nattklubbarnas dj-bås.

Nu driver de kampanjen Tacka Ja.

– Vi har utrotat ursäkten att det inte finns kvinnliga experter, programledaren och så vidare. Nästa hinder är att kvinnor påstås tacka nej. Vi vill undersöka om det stämmer, vad det beror på, och i så fall vad man kan göra åt det, säger Lina Thomsgård.

”Ursäkten att kvinnor inte vill duger inte”

Hon tycker att förklaringen att kvinnor inte vill var med inte duger åt henne.

– Jag skulle tro att det ofta handlar om tonen, hur man frågar, säger Lina Thomsgård.

Dessutom tror hon att man måste granska hur kvinnor som ställer upp t ex i medier behandlas.

– Kvinnors prestationer bedöms annorlunda, av både män och kvinnor. Jag vet ju att när jag är med i tidningen kommer folk tycka en massa saker om hur jag ser hur ut, mycket mer än om jag hade hetat Anders.

Hennes egen strategi är att säga ja till allt som är ”fett” eller ”coolt”.

– Min största fiende är min egen demon som säger att jag inte duger. Men det är viktigt att jag tillåter mig att misslyckas. Att bara göra det är ju att lyckas. Och det blir lättare med tiden, säger Lina Thomsgård och tillägger:

– Varje gång jag inte är perfekt har jag gjort det lite lättare för någon annan. Och samtidigt har jag övat min självbild i att jag duger som jag är.

Samtidigt tycker hon inte att det är en kvinnas plikt att alltid tacka ja till ett uppdrag som kanske är prestigefyllt – men också krävande.

– Inte utan att samtidigt tacka nej till någon annat, kanske en bit av ansvaret i hemmet?