Relationer

Är du sänkt – av kärleksrelationen?

Av: 

Lina Lindkvist

RELATIONER

Bokaktuella Eva Rusz: ”Är respekten borta är det inte värt att kämpa mer”

STANNA INTE När du märker att du inte är betydelsefull för din partner förutom av egoistiska skäl är det dags att göra slut, enligt relationsexperten Eva Rusz.
STANNA INTE När du märker att du inte är betydelsefull för din partner förutom av egoistiska skäl är det dags att göra slut, enligt relationsexperten Eva Rusz.

Det kan handla om slag, psykisk misshandel eller ekonomiskt maktspel.

En destruktiv relation blir skadlig så fort du märker att respekten försvunnit.

– I ett sådant förhållande kastas du ständigt mellan hopp och förtvivlan, säger psykologen Eva Rusz.

I alla kärleksrelationer är högsta vinsten att träffa någon som är trygg och som vill en väl. Men i destruktiva relationer är det precis tvärtom. Så beskriver Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz temat för sin nya bok ”Varför hatar män kvinnor som älskar dem?”.

Tyd varningssignaler

– En destruktiv person är inte en trygg hamn. Respekten saknas, och du märker att du inte är betydelsefull annat än ur egoistisk synvinkel för den andra.

Men varningstecknen kan vara svåra att tyda, eftersom signalerna kan bero på tillfälliga omständigheter, enligt Eva Rusz.

Ingen ånger

Gemensamt för de kränkningar du utsätts för, oavsett om de är fysiska, verbala eller ekonomiska, är dock att de alltid sker utan empati och ånger.

– Det kan vara att du söker tröst, trygghet och närhet men alltid blir avvisad. Eller att du känner mer otrygghet, skräck och ångest än lycka.

Det är tecken på att relationen blivit raka motsatsen till hur en normal relation ska se ut.

– Samtidigt är det just pendlandet mellan de olika sinnestämningarna, att kvinnorna emellanåt får känna sig så fantastiska och uppskattade, som gör att hoppet aldrig dör helt.

Och Eva Rusz tror att dessa hatfulla partners ofta älskar, eller åtminstone har älskat, sina respektive.

– Men någonstans inom dem finns en felprogrammering som gör att de inte kan ta emot kärleken de får tillbaka.

Det är just det – bristen på reflektion och oförmågan att ta in andras känslor – som är deras problem, menar Eva Rusz.

”Lämna dem”

Och undviker man att ta upp problemen av rädsla för att utlösa ännu ett bråk tycker hon att man får glömma idén om en förändring.

– Är respekten borta är det inte värt att kämpa. Har ens partner slagit eller kränkt och förminskat, då ska man lämna. Vi är skapade för fredliga relationer. Det där är krig.

Aftonbladets bloggar
Publisert: