Så har du aldrig sett kändisarna

RELATIONER

Sagor är temat för årets kändiskalender och ges ut till förmån för utsatta barn.

1 av 12 | Foto: CAROLINE ROOSMARK TEXT: ÅSA MATTSSON
JANUARI Kennedy Bakirciouglü som Gösta Berling
”Det är vinternatt på Ekeby bruk. De tolv kavaljererna har dukat upp till fest i smedjan. Sätt fart i stråkarna, låt spelet klinga genom landet! Gösta Berling går ut i natten och spänner för släden. Det är bitande kallt runt Frykensjöarna. Endast kuskbocken är kvar, ena meden rostig, vargarna ylar, men vi är tillbaka.”

Väggkonst, vardagsplanering och välgörenhet.

Kalendern ”Årets kvinnor och män 2015” är som ett kinderägg till förmån för utsatta barn och unga.

– Jag är glad och tacksam över att kunna bidra. Jag växte själv upp med alkoholmissbruk, säger artisten Nanne Grönvall som i år är både modell och partner

Det är tolfte året i rad som fotografen Caroline Roosmark tillsammans med journalisten Åsa Mattsson sammanställer sin kalender med kända personer, till förmån för välgörenhet. Men bland själva kändisarna finns förstås flera nyheter – om du känner igen dem, vill säga.

Salming som Sitting Bull

– Börje Salming i rollen som Sitting Bull blev en stark bild. Börje var själv otroligt engagerad i resultatet, och vi ville spinna vidare på hans intresse. Just samarbetet kring att berätta en historia är otroligt spännande, säger Caroline Roosmark och fortsätter:

– Carolas plåtning var också speciell, hon höll allas humör på topp trots att hon fick tillbringa flera timmar i klänning vid en lång, svinkall och regnig fotografering. När fotografen nästan var klar frågade Carola om hon skulle avsluta med att rulla sig i löven... den nivån på engagemang!

”Växte själv upp med alkoholmissbruk”

Ännu en nyhet för i år är samarbetspartnern. En del av inkomsterna går till Nanne Grönvalls "Nanne Network", som nyss startat upp sin verksamhet för att hjälpa utsatta barn och unga.

– Jag är glad över att få vara med, jag växte själv upp med alkoholmissbruk i min nära omgivning, så jag vet hur vi som barn alltid är väldigt beroende av vuxna. Men trots att det var väldigt mycket kaos så fanns det väldigt mycket kärlek. Att känna sig omtyckt och få uppmuntran är oerhört viktigt, säger Nanne Grönvall.

Julklappsprojekt

Organisationens första insats, i samarbete med Caroline Roosmarks kalender, blir Fryshusets julklappsprojekt som hjälper ensamstående med stöd inför julen. Därefter hoppas Nanne Network kunna sätta i gång med lägerverksamhet.

– Vi vill förena barn och ungdomar som har det svårt, genom läger där de får träffa andra jämnåriga i liknande situationer som de själva. Vi vill ägna tid bland annat åt de mobbade, men även de som mobbar, för att söka hjälpa dem att förändra sina ageranden, säger Nanne Grönvall.

ARTIKELN HANDLAR OM