Här är årets män och kvinnor 2011

avHelena Utter

RELATIONER

Se Darin som Oliver Twist – till stöd för fattiga barn

Foto: caroline roosmark
Rikard Wolff, Charlotte Kalla och Darin är tre av de tolv kändisar som är med i kalendern Årets kvinnor och män 2011. En del av intäkterna går till verksamheten ”Barn till ensamma mammor”.

Darin som Oliver Twist och Anna Bergendahl som Tummelisa.

Kalendern Årets kvinnor och män visar stjärnorna som du aldrig sett dem förut.

– Men ingen kommer som en stjärna. Engagemanget är det viktiga. Att Charlotte Kalla tog sig tiden att vara med i det här projektet, det är sånt som räknas, säger fotografen Caroline Roosmark.

Petter pryder månaden mars.

För åttonde gången gör Caroline Roosmark och journalisten Åsa Mattsson kalendern där kändisar porträtteras, många av dem som litterära gestalter eller sagofigurer.

För andra året är målet att samla in pengar till projektet Barn till ensamstående föräldrar.

December månad visar artisten Darin som en nutida Oliver Twist.

– Alla bilder har inte med barntemat att göra. Men jag tycker Darin är fin avslutning på kalendern och den bilden knyter an till vårt budskap. Det är väldigt få som tycker synd om fattiga i Sverige, för vi tycker inte att det finns fattiga. Men 250 000 fattiga barn, det är allvarligt och ett problem vi måste se, säger Caroline Roosmark.

Melinda Kinnaman som Kahlo

Hon säger att hon är lika nöjd med alla bilderna.

– Och jag ljuger faktiskt inte när jag säger att ”det här är den bästa bilden” om varje bild!

En speciell plats har kanske ändå skådespelerskan Melinda Kinnaman som en allvarsam Frida Kahlo.

– Vi lever i leendets tid, i glättighetens tid. Och det här porträttet är en sådan kontrast, det är så starkt och inte ett dugg insmickrande.

Ingen får betalt

Hela projektet görs med liten budget. Ingen får betalt, varken artist eller statist. Det blir ett pusslande att få till alla fotograferingarna i folks pressade scheman.

Charlotte Kalla undrade om de kunde komma till Österrike och ta bilden.

– Det kunde vi inte. Men då tog hon sig ändå tiden att göra det när hon var i Stockholm i ett helt annat ärende – fast hon egentligen inte hade tid. För mig betyder det engagemanget så mycket, säger Caroline Roosmark.

Januari månad pryds av fotbollspelaren Alexander Gerndt.

– Jag säger inte att jag inte skulle ta Zlatan om han stod här och ringde på dörren. Men Alexander är en otroligt ödmjuk och engagerad person – som fick stå barfota på en sten när det var nollgradigt ute, säger Caroline Roosmark.