Hur får man en dejt med dig, Renée?

Publicerad:
Uppdaterad:

1,6 miljoner kronor. Så mycket får Renée Zellweger för varje kilo hon går upp i vikt inför Bridget Jones 2 . Aftonbladets Fredrik Virtanen träffade Holly- woodstjärnan strax innan hon började äta upp sig. Och fick ett samtal om kärlek, krossade hjärtan och kändisskap.

1 av 3 | Foto: Getty images
Renée Zellweger Född: 25 april, 1969, Katy, Texas. Familj: Pappa Emil var ingenjör, född i Schweiz. Mamma Kjellfrid, sjuksköterska, kommer från Norge. Lillebror Drew, affärsman. Utbildning: University of Texas, Austin, gick ut 1991 specialiserad på radio-tv-film. Utsedd till: En av världens 50 vackraste kvinnor 2001 av People Magazine. Hund: Dylan, golden retriever, 15. Några filmer: Chicago , White oleander , Bridget Jones dagbok , Mina jag och Irene , Nurse Betty , Jerry Maguire . Aktuell: Down with love och Bridget Jones dagbok 2 som snart spelas in.

Ögonen var simmiga, kroppen fågellik och de rosiga kinderna var bleka. Renée Zellweger var drogad, anorektisk och manisk.

Tyckte jag.

När jag nu träffar henne igen är jag inte så säker längre. Hon kanske är så där?konstig, fast den här gången är hon det i mindre skala. Den här gången är hon klok som en pudel.

Den här gången pratar hon också fort, tyst och mycket. Men nu säger hon begripliga saker. Förra gången, före filmen ”Chicago”, gick det inte att uttolka många vettiga meningar från bandinspelningen. (Det var en hel del om det kommande Irak-kriget).

Men smal är hon fortfarande. Mycket smal. Mer om det senare.

Tack vare ”Bridget Jones dagbok” har Renée tagit klivet upp och blivit en av de tre hetaste kvinnorna i Hollywood, tillsammans med Nicole Kidman och Julia Roberts.

Hon får 10 miljoner dollar för varje roll och det finns ingen som inte anser att hon, liksom Julia och Nicole, är en stor skådespelerska, oavsett om hon tacklar legendariska musikalrollfiguren Roxie Heart i ”Chicago” eller om hon jönsar sig med Jim Carrey, expojkvän i ”Mina jag & Irene”.

Renée är inte den mest glamourösa eller mest förföriska, inte ett bombnedslag, inte en manmagnet.

Hon är?vanlig.

Privatlivet verkar skandalfritt. Renée arbetar, promenerar med hunden, joggar och pratar i telefon med väninnor.

Men det ska bli ändring på det.

Det är tid för kärlek.

Renée har inte haft mycket tid på sistone. Och hon flirtar aldrig, aldrig på jobbet. Inte ens med Ewan McGregor i nya Doris Day-Rock Hudson-inspirerade 60-talskomedin ”Down with love”.

– Han är en bedårande man. Och så begåvad. Och väldigt upptagen, suckar Renée på skoj.

Vad måste en man göra för att du ska bli intresserad?

– Åh, han behöver nödvändigtvis inte göra någonting. Det handlar om vem han är och vad han bidrar med mot världen, du vet. Det handlar om hans hjärta, säger 34-åringen från Texas.

Det verkar som om du jobbar väldigt mycket?

– Mm. Det verkar så för mig också, säger Renée.

Hon ger sig sedan in i en lång, lågmäld, snabb monolog som är svår att avbryta och som förkortat lyder ungefär så här:

– Jag är så lycklig, passionerad, upphetsad över mitt arbete. Att få vara med om potentialen att göra något stort. Nu filmar jag ”Cold Mountain” och den har varit en av mina favoritböcker, jag älskar den. Jag älskade karaktärerna och älskade idén att det skulle bli en film. (Boken är skriven av Charles Frazier). Jag har de här figurerna i märgen och jag ville vara med om det. Jag sa till Anthony Minghella (regissören) att ”var du än är i världen, var du än spelar in den så vill jag vara med. Jag kommer om jag så bara ska gå förbi i bakgrunden”.

Hur får du tid med romanser?

– Det är inte så att jag har ett liv där jag ska fylla luckor. Jag har inte en lista med ”saker” som behövs för lycka, som att lycka är beroende av olika saker och där ”romansen” är ett fack.

– Man ska omfamna chanserna när de dyker upp. Min väninna har ett mantra: ”Ät din glass när den är på tallriken.” Jag håller med henne. Nu har det varit arbete. Det har varit en hel del dessert i år. Jag har ätit mycket. Nu är det dags för en annan föda. Jag ska lugna ner mig lite, säger Renée.

Är du som din rollfigur i ”Down with love” – trött på kärlek?

– Å nej?

Har du fått hjärtat krossat?

– Verkligen. På så många olika nivåer. Men jag är en hopplös romantiker – en dumskalle! Jag tror på kärlek, trots några av mina hjärtekrossande upplevelser.

Är det svårt att hitta en man?

– Det är svårt att lära känna en man eftersom jag är den jag är. De behandlar mig annorlunda.

Men på jobbet finns andra stjärnor.

– Jag går aldrig till jobbet för att spela kärleksspelet. Det vore en mardröm att få en så komplicerad sak som ett förhållande att klara nåt så komplicerat som jobb också.

Är du redo för kärlek?

– Hmmm, vad gäller romanser så? jag har inte hittat någon. Och för att vara helt ärlig: Jag har inte letat. Jag försöker känna mig själv. Lämnar man ett förhållande måste man tänka. Det gör jag så att jag inte kommer att ta med mig en massa skräp.

– Man måste tänka efter så att man inte går vidare och dumpar allt gammalt skräp på den nya. Och nu är jag klar med det!

– Nu vet jag att jag är säkert ute ur dump-avdelningen! Du vet, att inte dumpa gamla känslor på någon ny.

Hur vill du ha en dejt?

– Jag behöver inte gå på en dejt. Jag går gärna på en promenad. Hur gör du?

I Sverige dricker vi sprit och sedan går vi hem ihop.

– Haha, jag skulle inte passa så bra i Sverige, antar jag.

Det är synd att Nicole Kidman är så oattraktiv

Fredrik Virtanen

Publicerad: