Gravida trots p-piller

Många luras tror att de får 100-procentigt skydd

P-piller ger sämre skydd än många tror.

Varje år blir tusentals kvinnor gravida trots att de äter p-piller.

- Hälften av dem som gör abort uppger att de använt någon form av preventivmetod, men att det uppenbarligen inte fungerat som det ska, säger barnmorskan Margareta Larsson i Uppsala.

INGET DRÖMLÄGE Katarina Brändström var 17 år och singel när hon upptäckte att hon var gravid, trots p-piller. Hon bestämde sig för abort. I dag är hon mamma till Anna, 8, som hon också fick trots att hon gick på p-piller.
INGET DRÖMLÄGE Katarina Brändström var 17 år och singel när hon upptäckte att hon var gravid, trots p-piller. Hon bestämde sig för abort. I dag är hon mamma till Anna, 8, som hon också fick trots att hon gick på p-piller.

Hur vanligt är det egentligen att kvinnor blir gravida trots att de äter p-piller?

När Aftonbladet lät fråga sina läsare på nätet svarade 374 av 7 580 kvinnor att de råkat ut för det. Det är 5 procent.

Värst bland unga

En liknande fråga till samtliga 3 520 gravida kvinnor som togs emot på universitetssjukhuset i danska Odense visar att hela 9 procent använt någon form av p-medel. Var kvinnan i åldern 15-24 år var risken att misslyckas med p-piller och kondomer extra stor. Preventiva metoder tycks över huvud taget fungera dåligt för den som är singel, student eller redan fött två barn eller fler.

Liknande resultat visar en stor fransk studie som nyligen publicerades i tidskriften Human reproduction. Enligt den berodde 65 procent av alla oplanerade graviditeter på att preventivmedlet inte gett tänkt skydd. Av dem använde 21 procent p-piller.

I en svensk undersökning bland kvinnor som gjorde abort våren 2000 upgav drygt hälften att de använt någon form av preventivmedel. Oftast kondom eller p-piller. Många hade en förklaring till varför skyddet inte räckt.

- En del hade glömt att ta sina piller, andra hade slarvat med kondomen eller missat sin säkra period, säger Margareta Larsson som publicerat undersökningen i den skandinaviska gynekologskriften Acta.

Helt oförstående

Femtio kvinnor, cirka 10 procent, var dock helt oförstående till graviditeten. De var övertygade om att de var skyddade.

- Det är inte helt ovanligt. Det är säkert så att p-pillren inte fungerar lika bra på alla. Och vissa kvinnor blir helt enkelt lättare gravida än andra, säger Margareta Larsson.

Även om p-piller fortfarande är den säkraste metoden tror hon att många luras av påståendet att p-piller skulle vara i det närmaste 100-procentigt säkra.

Sämre av mediciner

- Kunde man operera in pillren i kroppen stämmer det säkert, men i verkliga livet ser det annorlunda ut. Pillren måste in i munnen varje dag och ner i magen för att få effekt, säger hon.

Är kvinnan sjuk eller tar andra mediciner kan det förta effekten av p-pillret.

Dessutom är alla kroppar olika i storlek och ämnesomsättning vilket också kan tänkas påverka hur väl pillren fungerar.

Allt uppdagades en vecka efter att det tagit slut med pojkvännen.

Använde kondom

- Egentligen borde det vara omöjligt. Jag hade inte missat pillren en enda gång. Dessutom använde vi nästan alltid kondom, berättar Katarina som fick p-piller redan som 14-åring för att slippa sina långdragna menstruationer.

Hon tror att hormonpreparat inte fungerar för alla och att missen gjordes första gången de hade sex utan kondom.

- Läkaren som gjorde aborten var övertygad om att jag slarvat med p-pillren, varit magsjuk eller något, men så var det ju inte. Det kändes jättejobbigt, säger hon och tycker det är synd att skuldbelägga dem som drabbas.

Det hände igen

Några månader senare var det dags igen. Katarina hade träffat en kille när hon var på semester i London under sommaren.

I november träffades de igen och trots att hon varit mer noggrann än någonsin med sina p-piller kände hon direkt att något inte var som det skulle.

- Jag gjorde gravtestet själv hemma och det var ju positivt. Men både han och hans familj var glada åt beskedet och det avgjorde saken, säger Katarina som födde dottern Anna 1995.

Pappan bor dock kvar i London.

Relationen rann ut i sanden när han inte fick uppehållstillstånd i Sverige.

Lilian Gustafsson fick chockbeskedet på akuten.

- Jag förstod ingenting. Jag hade ju ätit p-piller hela tiden. Läkaren skällde nästan ut min pojkvän och frågade hur jag kunde vara gravid.

Snart drabbades hon av nästa chock. Hon hade drabbats av utomkvedshavandeskap, fost-ret satt utanför livmodern.

Ett snabbt ingripande var nödvändigt. Läkaren som gjorde kejsarsnittet tvingades även ta bort ena äggledaren.

P-piller äter hon aldrig mer. Men trots operationen har hon senare lyckats bli gravid. I dag har Amanda hunnit bli fem månader.

De var nykära och hade precis börjat sista året på gymnasiet.

Då kom beskedet.

- Det var uppskakande. Jag hade inte slarvat med mina p-piller, men ändå blev jag gravid, säger Victoria Larszon.

Hon och hennes Mikael var 18 år och hade knappt varit tillsammans en månad.

- Vi hade inte planerat någonting. Vi visste inte ens vad vi ville med våra liv, så det är klart man var orolig, säger hon.

Men Mikael sa att han skulle stanna oavsett vad hon gjorde, så hon bestämde sig för att behålla barnet i magen.

Niklas, som är 10 år i dag, har hunnit få två syskon.

Mejla och berätta

Varje dag stoppar en miljon svenska kvinnor i sig p-piller. Det ska vara det säkraste sättet att slippa bli med barn. Men flera nya studier visar att det inte är så säkert som många tror. Lågt räknat kan det handla om tusentals svenska kvinnor som varje år blir gravida trots att de äter p-piller.

Caroline Hougner

Publisert: