Läkare varnar för mässlingsepidemi

RELATIONER

Nya siffror visar alarmerande låga vaccinationstal mot mässlingen. Risken för en epidemi är enligt läkare överhängande.

Aldrig tidigare har så många valt bort MPR-vaccinationen mot mässling, påssjuka och röda hund i Göteborgsregionen.

Det leder till ett uppenbart hot om en mässlingsepidemi, skriver Göteborgs-Posten.

För att nå gruppimmunitet, att infektionen inte sprider sig, måste minst 90 procent vara vaccinerade.

– Nu är det slumpen som avgör när det blir en epidemi. Men den kommer. Jag är tvärsäker. Med en så låg siffra som 79 procent på Tjörn så slipper vi inte undan, säger Thomas Arvidsson, barnhälsovårdsöverläkare i Göteborg med ansvar för södra Bohusläns primärvård till GP.

Vaccinera tidigare

I dag vaccineras barnet när det är 18 månader. Vaccinationsåldern kan, enligt Thomas Arvidsson, tvingas sänkas till runt 12 månader för att de yngsta barnen ska skyddas.

– Det är inte farligt att vaccinera sig men skyddet blir inte lika bra om barnet är så litet. Därför måste man ge en dos till, säger Thomas Arvidsson till GP.

Även smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé är bekymrad över situationen.

– Vi ligger helt klart under WHO:s lägstanivå, som är 90 procent. Jag håller helt med om att man nu måste ta upp åldersfrågan. Tyvärr svarar små barn dåligt på att få vaccin så tidigt. En del väljer att vaccinera barnen senare men de små är helt oskyddade, säger Lindhusen Lindhé.

Dessutom får 10-20 procent av barnen feber som en naturlig reaktion på vaccinviruset. Det är också en aspekt att ta hänsyn till med så små barn.

Färre vaccinationer

Förra året vaccinerades bara 88 procent av barnen i Göteborgs centrum. Då gick smittskyddsinstitutet ut och varnade för epidemier. För barn födda 2000 är bara bakgrundsmaterialet klart men det tyder inte på några större förändringar enligt Arvidsson.

I nordost låg däremot siffrorna på långt över 90 procent förra året. Där bor många med erfarenhet av mässling från hemlandet.

I områdena runt Tjörn, Stenungsund och Kungälv har däremot vaccinationerna minskat till 79, 85,7 respektive 85 procent. Där ligger centrum för vaccinationsmotståndsrörelsen.

Ett nätverk som kallar sig SAVE, håller föredrag om risker med vaccination. Som till exempel att det skulle ge allergier och skada immunförsvaret.

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM