Var femte snusare är kvinna

RELATIONER

På fem år har antalet snusande tjejer fördubblats, visar ny undersökning

Kvinnor snusar mer och mer, visar en ny undersökning som Temo gjort för Swedish Match.

I dag är en snusare av fem kvinna.

Foto: En av fem bland snusarna är kvinna.

I dag är det 190 000 kvinnor som lägger en prilla under läppen.

Det visar en ny undersökning som Temo gjort för Swedish Match.

– Folk tror att snus är ofarligt. Men nikotin kan ha skadliga effekter på gravida kvinnor, kommenterar Paul Nordgren på Folkhälsoinstitutet.

Bor i storstad

Ungefär en miljon svenskar snusar dagligen eller då och då. 190 000 är kvinnor, alltså knappt en femtedel.

Förra året ökade snusandet totalt med sju procent, och den största ökningen står kvinnorna för. Jämför med 2001 snusar 26 procent fler kvinnor i dag, och sedan 1998 har antalet kvinnliga snusare fördubblats.

– Den typiska tjejsnusaren är 36 år, bor i storstad, har ett kreativt yrke och är mer välutbildad än den manliga snusaren, hävdar Mikael Arnebert, presschef på Swedish Match.

Socialt accepterat

Den främsta orsaken till ökningen är att många rökare går över till snus, menar han.

En annan förklaring är att kvinnor ger sig in på traditionellt manliga domäner. Det är inte lika ”fult” för en kvinna att stoppa in en prilla i överläppen som det var tidigare.

Dessutom tror Mikael Arnebert att snuset blivit av med sin lågstatusstämpel:

– Förut fanns snuset mest i arbetarkulturen. Men i dag ser man ofta en dosa som ligger framme på styrelsebordet, helt öppet, säger Mikael Arnebert.

”Börjar snusa i onödan”

På Folkhälsoinstitutet tror man att Temos nya siffror kan stämma.

– Att allt fler tjejer börjar snusa är tänkbart, eftersom företagen lanserar portionssnus som passar kvinnor. Sedan läser de i tidningarna och hör på tv att snus är ofarligt, vilket styr över folk till snus. Det är väldigt bra att de slutar röka, men det finns en risk att de börjar snusa i onödan. De kanske skulle klara att sluta röka utan snuset, säger Paul Nordgren, som arbetar med tobaksfrågor.

Farligt för gravida

Undersökningar de senaste tio åren har visat att risken för cancer inte är större bland snusare än för icke-snusare. Mycket tyder på att det även gäller hjärt- och kärlsjukdomar, berättar Paul Nordgren.

Men för gravida kvinnor kan nikotinet får farliga konsekvenser. En färsk svensk-amerikansk studie visar att snus under graviditeten minskar barnets födelsevikt och fördubblar risken för en för tidig födsel.

– Nikotin kan dessutom orsaka plötslig spädbarnsdöd, säger Paul Nordgren.

Läs mer om snus:

Hanna Blanksvärd