På semestern krävs det sex

RELATIONER

Både män och kvinnor tycker att pressen ökar när vi har sommarledigt

När storstadssvensken går på semester förändras synen på sex.

En femtedel tycker att sexlivet får en viktigare roll under ledigheten.

Det visar en Sifo-undersökning beställd av läkemedelsföretaget Pfizer.

När semestern tar vid har storstadsbon lätt att bli rastlös. Den annars så stressfyllda vardagen fylls av lugn och ro och plötsligt har man mer tid än vanligt över till sin älskade.

- Jag tror att man har mer sex och att sexlivet blir viktigare för folk i allmänhet på semestern, säger sexexperten Ylva Maria Thompson.

Sex - men ingen lust

Men bara för att fler har sex behöver det inte betyda att fler vill ha sex under semestern. Undersökningen visar att nästan hälften av de tillfrågade känner att kraven på sex ökar och hela 40 procent har haft samlag utan att de egenligen har haft lust.

- Man får hoppas att det inte är så illa. Jag tycker hela samhället är infiltrerat av krav. När man känner sex som ett krav är något fel, säger Ylva Maria.

Anmärkningsvärt är att över hälften tror att de ökade kraven på sex kan leda till erektionsproblem för männen.

Undersökningen visar även på skillnader mellan de tre städer - Stockholm, Göteborg och Malmö - där undersökningen gjorts. I huvudstaden har 41 procent haft samlag trots brist på lust. I Göteborg är motsvarande siffra 38 procent och i Malmö 35 procent.

Liberaler ställer upp

Det finns också klara skillnader mellan de olika politiska partiernas sympatisörer. Drygt hälften av folkpartisterna och centerpartisterna tycker att det finns tillfällen när man bör ställa upp för sin partner även om den egna sexuella lusten inte infinner sig. Bland miljöpartiets anhängare är det endast 24 procent som tycker att såna tillfällen finns.

Undersökningen gjordes under ett par veckor i juni då 1 000 storstadsbor över 15 år intervjuades per telefon.

Andreas Bjunér