”Kvinnor och män är olika – låt oss vara det”

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

För mycket jämställdhet när allt måste ske samtidigt, tycker Eva Rusz

1 av 2 | Foto: Colourbox

"Jämlikheten gör att relationerna dör ut."

Eva Rusz uttalande på Nyhetskanalen.se blåste nytt liv i jämställdhetsdebatten.

– Det har tagits lite ur sitt sammanhang – jag tycker ju inte att kvinnan ska stå vid spisen, säger Eva Rusz själv om uppståndelsen.

Det var på Tv4:s Nyhetskanalen som debatten kring Eva Rusz uttalande tog fart igår.

– De biologiska mammorna måste få vara hemma med barnen i lugn och ro. Om ett fattigt land som Estland klarar en full föräldraledighet på 1,5 år så borde väl vi också klara det, sa hon då.

”Starkare tillsammans”

Ett ställningstagande som Eva Rusz inte ångrar, men gärna förklarar lite närmare.

– Jag står för det psykiska och biologiska i den här debatten. Om vi ser på relationer och familjer utifrån Darwins evolutionsteori så är tanken att flera enheter tillsammans ska vara starkare än en. En familj ska alltså vara starkare tillsammans. Hur blir vi det när föräldrarna springer som råttor för att hinna göra exakt lika mycket karriär?

”Vi orkar inte hålla ihop”

Poängen, menar Eva Rusz, är att det blir för mycket jämställdhet när allt måste göras samtidigt.

– Vi skiljer oss som aldrig förr, varför? För att vi inte orkar! Det är ju något som är fel. Mitt råd är att stanna upp och fundera över var du är på väg. Vad prioriterar du?

Riskerar må dåligt som vuxna

Eva Rusz tycker det är viktigt att fundera över hur det påverkar barnen att hela tiden behöva knyta an till nya personer, nya partners och ny dagispersonal som de träffar mer än sina egna föräldrar.

– Vem vinner på det? Ur mitt perspektiv ser jag att barn som byter många anknytningspersoner under sin uppväxt riskerar att må dåligt som vuxna.

Hon understryker att det på intet sätt innebär att vi ska gå tillbaks till femtiotalsidealen, men att jämställdhetsbegreppet har kommit att betyda något helt absurt när det är kvinnor som hela tiden tävlar mot män.

– Vi är olika, vi har olika kroppar och vi orkar olika mycket.

Moderna kvinnan stressar för mycket

En annan aspekt som är viktig att ta upp, menar Eva Rusz, är den ökande stressen och det stigande antalet hjärtinfarkter bland kvinnor.

Hon är övertygad om att den moderna kvinnan stressar för mycket.

– Delad föräldraledighet är bra. Men att en stressad mamma ska titta på klockan, banta efter förlossningen och kasta sig ut i karriärlivet 6-8 månader efter att fött barn – det är bara stressande. Kvinnan är den som burit och fött fram barnet, hur mycket vi än vill kan vi inte få män att föda barn eller amma. Därför behöver barnet sin mamma under sin första levnadsperiod.

”Lagstifta om 2,5 års föräldraledighet”

Konstaterandet från gårdagen, att vi svenskar borde klara av längre sammanhängande mammaledighet när ett fattigt land som Estland klarar av det, förstärker Eva Rusz med ett annat förslag;

– Varför lagstiftar vi inte om 1,5 års mammaledighet, så att barnen får sin första anknytningsperiod ifred, och lagstiftar om ett påföljande år då papporna stannar hemma? Det är jämställdhet, det är att jämna ut skillnaderna, säger hon.

Publicerad: