Familjerelationer

Motstridiga råd till nyblivna föräldrar

RELATIONER

Småbarnsmamman Ilene Herbert tröttnade på de olika beskeden från BVC

Med tiden har det blivit allt lättare att lita på sitt eget omdöme. Men när det är första barnet vet man ju ingenting i början, säger Ilene Herbert.

Foto: Ola Axman

Nyblivna föräldrar kastas in i en torktumlare av olika råd.

Även av dem som borde veta.

Småbarnsmamman Ilene Herbert tröttnade på alla olika besked från BVC.

– Jag gjorde som jag själv tyckte, det gick jättebra, säger hon.

Ilene Herbert med dottern Tindra.

Foto: Ola Axman

Det som fick tålamodet att rinna över var kuddkriget – ska spädbarn sova med eller utan kudde? Alla sade olika. På BB var det kuddfritt som gällde, medan BVC rekommenderade kudde för att förhindra platt skalle.

Dessutom skulle det vara en sydd variant. Men uppenbarligen hade personalen på inte snackat sig samman för när BVC-sköterskan kom på ett första hembesök var det plötsligt kuddfritt som gällde igen.

”Jag blir galen”

Som nybliven förälder till dottern Tindra, 2 månader, visste Ilene Herbert varken ut eller in.

"Gaaaaahhhh!! Jag blir galen. Vet inte hur jag ska göra. Blir bara förvirrad." Så skrev hon på ett diskussionsforum på nätet där hon bad andra föräldrar om råd.

– Jag tänkte att där finns många som har flera barn och kan ge bra tips. Men det blev bara värre. Jag fick hur många olika svar som helst, säger Ilene.

– Jag vill ju att min bebis ska ha det så bra som möjligt.

Fick helt olika svar

Hon är inte ensam om att gå vilse i karusellen av kontraorder. Signaturen "Nybliven och osäker mamma" tycker att tillgången på information snarare har fått motsatt effekt. Själv fick hon flera olika svar kring hur ofta barnet skulle ha mat när amningen krånglade. Så här skriver hon:

"Jag fick barn för två veckor sedan och är mycket stressad och osäker på grund av alla olika uppmaningar och råd från olika barnmorskor, broschyrer och webbsidor. Just nu känns det ironiskt nog som att det snarare behövs en broschyr till de professionella på BB och BVC om hur nyblivna mammor bör bemötas."

Barn är så klart inga maskiner, ingen exakt vetenskap, men Ilene Herbert tycker ändå att det är konstigt att man får så olika svar även kring frågor som borde vara lätta att besvara. Och att beskeden ändras över tid.

Följer sitt hjärta

Hur kommer det sig till exempel att svenska Socialstyrelsen gör en bedömning och förordar kudde, medan engelska mammor fortfarande avråds?

Till slut bestämde hon sig för att följa sitt eget hjärtas röst. Tindra sover utan kudde men har inte fått platt huvud för det.

– Jag sket i vad alla sade. Däremot sover hon inte på mage, det har jag lyssnat på, säger hon.

Med tiden har blivit allt lättare att lita på sitt eget omdöme.

– Men när det är första barnet vet man ju ingenting i början, säger hon.

Åsa Erlandson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer