Relationer

En hyllning till mammakroppen

Av: 

Ida Davidsson

RELATIONER

Efter den amerikanska sajten "The shape of a mother" kommer den svenska uppföljaren

Anna startade bloggen Mammaformer för att hylla kvinnokroppar som burit på barn.
Anna startade bloggen Mammaformer för att hylla kvinnokroppar som burit på barn.

Här kastar svenska kvinnor kläderna och visar upp sin kropp efter barnafödande.
Bilder på degiga magar och bröst med bristningar ska hjälpa till att avdramatisera mammakroppen.
– Många söker någon form av idealkropp som inte stämmer överens med hur en normalbyggd kropp ser ut i verkligheten. Jag visar kroppen next door, säger Anna Davidsson, grundare av sajten "Mammaformer.se".

Efter nio månaders väntan och längtan är graviditeten äntligen över och livet som mamma tar vid. Men för många förvandlas bebislyckan till en vikthets där stenhård träning, strikta dieter och ångest också flyttar in i tillvaron. Vissa skäms för sin kropp och vågar inte visa upp den.
För att hylla mammakroppar i alla dess storlekar och former, och visa hur olika vi ser ut, har blivande trebarnsmamman Anna Davidsson, 31, startat sajten "Mammaformer.se". Hit får vanliga kvinnor skicka in bilder på sin kropp efter graviditet och förlossning.
– Jag tycker att kvinnokroppar är fantastiskt vackra och så vill jag skapa en medvetenhet om att det finns andra kroppar än de retuschade vi ser i media och som många tyvärr jämför sig med, säger grundaren om idén bakom sajten. 

Amerikansk förebild

Tanken har länge funnits där, men efter att ha hört talas om den amerikanska versionen "The shape of a mother", bestämde Anna Davidsson sig – och så var den svenska sidan född. 
Det har nu gått tre veckor sedan lanseringen och intresset har visat sig vara stort även här hemma. I dag har "Mammaformer.se" i snitt 700 besökare per dag.
– Jag tror att folk går in på sidan i olika syften. Eftersom jag välkomnar alla kvinnokroppar, både vältränade och icke vältränade, smala och runda, så går nog många in och ser att de inte är ensamma om att ha de här bristningarna eller valkarna. Medan andra kanske ser att jo, det går att träna upp en kropp efter en graviditet, säger Anna Davidsson.

Främst positiva reaktioner

Reaktionerna hon fått sedan sidan lanserades har främst varit positiva, berättar hon. Några har hört av sig med kritiken att sidan skulle objektifiera kvinnan medan andra menar att man får komplex av de smala mammorna som skickat in bilder och att dessa borde söka uppmärksamhet och bekräftelse i andra forum.
– Jag förstår kritiken men håller inte med om den. Vi jämför oss ständigt med alla människor vi möter i vardagen, inte bara när någon går in på en sajt som min, säger hon.
Anna Davidsson poängterar att "Mammaformer.se" inte är en sida för folk som vill bota sina egna kroppskomplex, utan hon kommer att posta alla kvinnokroppar som vill vara med. Poängen är just att visa på olikheterna.
– Alla som lägger ut sina bilder och berättelser är väldigt modiga och de har alla något viktigt att förmedla, säger Anna-Davidsson.

Vill du vara med?

Alla mammor är välkomna att bidra med en eller flera bilder samt en kort text. Beskriv dina tankar och känslor om din mammakropp och mejla till: apansattigranen@gmail.com.
Du väljer själv vad du vill visa upp av din kropp och du får vara anonym eller offentlig.

Publisert: