Hon kallas ”Världens sämsta mamma”

avMonica Karlstein

RELATIONER

Nu ska Lenore, 51, coacha curlingföräldrar i tv-program

Foto: Foto: TLC
Lär föräldrar släppa taget Lenore Skenazy lät sin nioårige son åka tunnelbana själv och skrev en krönika om det i tidningen. Kritikstormen lät inte vänta på sig och hon kallades bland annat för världens sämsta mamma.

Amerikanska kolumnisten Lenore Skenazy lät sin 9-åriga son åka ensam ­på tunnelbanan i New York.

Då rasade föräldrar och barnpsykologer i hela USA och kallade henne för ”världens sämsta mamma”.

Nu får hon sitt eget tv-program – där hon ska lära oroliga mammor och pappor att curla mindre.

– Allt för många virar in barnen i skyddande bubbelplast.

Foto: Foto: TLC
Lenore & sonen Izzy.

När sonen tjatade om att få åka tunnel­bana själv övervägde mamma Lenore Skenazy noga. Till slut försågs han med en biljett, en mobiltelefon och en 20 dollar-­sedel och blev ivägsläppt.

Lenore, som arbetar som skribent, berättade om sonens lyckade äventyr i en ­kolumn i The New York Sun. Reaktionen – en störtflod av kritik, som bara växte.

Psykologer attackerade henne i direktsänd tv och upprörda föräldrar ringde hem till henne och väste att ”sådana som hon inte borde få ha barn”.

– Jag kunde inte förstå det. Jag är en ­säkerhetsnörd, en försiktig mamma som alltid tar det säkra för det osäkra, säger hon till  Aftonbladet i den enda intervjun hon ger i svensk media.

Egen väg

Lenores inställning är att låta barnen gå sin egen väg – även om det innebär att misslyckas, slicka sina sår och resa sig på nytt.

– De säkraste barnen är de som är mest självständiga. Föräldrars uppgift är att ­stärka sina barn och få dem att växa – inte att trycka ner dem. En del barn förlorar sin barndom för att föräldrarna är för över­beskyddande, säger Leonore Skenazy.

Nyheter är det ovanliga

De olyckliga historier som föräldrar räds av på nyheterna är bara undantag som bekräftar regeln, enligt Skenazy.

– Samhället är inte farligt. Det är de tråkiga och fruktansvärda sakerna som vi ser på tv som hör till ovanligheterna – det är ­därför de fångas upp som nyheter. New York, där jag bor, har aldrig varit säkrare än i dag, men vi lever i ett över­beskyddande samhälle, säger Lenore.

Sedan uppståndelsen har hon skrivit ­flera omdiskuterade föräldra­böcker och startat en mammablogg om att våga släppa taget. Nu leder hon det brittiska ­tv-programmet ”Världens sämsta mamma” som har sverigepremiär i januari.

I ett ­avsnitt träffar hon föräldrarna Eric och Paulina vars 10-åriga son inte har lärt sig att äta med bestick ­eftersom de är ­rädda att han ska skära sig.

Får inte cykla

– Hans nojiga mamma är så rädd att han ska ramla att han aldrig fått lära sig att ­cykla och hon badar honom själv varje kväll så att han ska bli ordentligt ren, säger hon och fortsätter:

– Min uppgift är att befria de här bubbelplastskyddade barnen och hjälpa mammor och pappor att bli bättre föräldrar, säger Lenore Skenazy.

Fakta

Namn: Leonore Skenazy. Ålder: 51. Bor: New York, USA. Gör: Kolumnist, författare till böcker om barnuppfostran. Familj: Make och två tonårssöner. Aktuell: ”Världens sämsta mamma” har sverigepremiär 18 januari på kanal TLC.

ARTIKELN HANDLAR OM