Kd vill ha fler hemmapappor

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Föreslår skatterabatt till företag som fyller ut föräldrapenningen

Jämställda företag ska belönas.

Med skatterabatt hoppas kristdemokraterna få fler pappor att ta föräldraledigt.

stanna hemma, pappa! Kristdemokraterna vill att fler pappor ska ta föräldraledigt och ordinerar skatterabatt till jämställda.
Foto: KATRIN JAKOBSEN
stanna hemma, pappa! Kristdemokraterna vill att fler pappor ska ta föräldraledigt och ordinerar skatterabatt till jämställda.

Många företag betalar mellanskillnaden mellan föräldrapenning och lön när deras anställda är föräldralediga.

Men kristdemokraterna vill att det ska bli ännu fler. På partiets kommun- och landstingsdagar, som startar i Uppsala i dag, föreslår en arbetsgrupp att de företag som kompenserar sina anställda ska slippa betala sociala avgifter för mellanskillnaden.

Rätt till båda föräldrarna

– Skälet till att det framför allt är kvinnor som tar ut föräldraledighet är oftast hushållsekonomisk. Vi måste visa att vi tycker att barn har rätt till båda sina föräldrar även i småbarnsåren, säger Ella Bohlin, arbetsgruppens ordförande.

Rapporten ska vara klar om ett par veckor och innehåller flera förslag på jämställdhetsområdet.

– Vi behöver en egen jämställdhetspolitik. Hittills har vi bara kommenterat och agerat på andras utspel, säger Ella Bohlin.

Måste övertyga regeringen

För att förslaget ska bli verklighet krävs inte bara att partiet köper idén. Det gäller också att övertyga alliansregeringen – som hittills drivit linjen att alla nya åtgärder ska förbättra produktiviteten. Ella Bohlin ser dock inga motsättningar mellan arbetslinjen och att företag belönas för att deras anställda är hemma med barnen.

– Jag tycker snarare att det går parallellt med arbetslinjen. Många lämnar sin arbetsplats efter en föräldraledighet. Det här är ett sätt att visa sig som en attraktiv arbetsgivare som drar folk till sig.

Publicerad: