Relationer

”Rädda Barnen sviker flickorna”

Av: 

Olle Castelius

RELATIONER

Forskare: De är rädda att kallas rasister

Rädda Barnen censurerar en forskningsrapport av rädsla för att bli kallade rasister.

Det hävdar forskaren som skrivit om hederskultur och sexuella övergrepp i Mellanöstern.

– Rädda Barnen sviker flickorna, säger lektor Pernilla Ouis vid Malmö högskola.

SKÖTS IHJÄL Fadime Sahindal blev en symbol för det hedersrelaterade våldet mot kvinnor när hon mördades av sin far 2002. Hennes pappa dömdes till livstids fängelse för mordet.
SKÖTS IHJÄL Fadime Sahindal blev en symbol för det hedersrelaterade våldet mot kvinnor när hon mördades av sin far 2002. Hennes pappa dömdes till livstids fängelse för mordet.

Hon fick i uppdrag att belysa hedersrelaterat våld, tidiga äktenskap och sexuellt utnyttjande av flickor i Libanon, Jemen och Palestina.

Enligt Pernilla Ouis har allt som handlar om hedersvåldets orsaker systematiskt rensats bort.

”Inte okej att kritisera”

I sitt beslut att stryka i rapporten skriver Rädda Barnens styrelse att det är okej att ”kritisera det enskilda övergreppet och inte den omgivande kulturen eller religionen”.

Pernilla Ouis.

–?Det är som om man i Sydafrika bara skulle ha fått kritisera vitas våld mot svarta utan att nämna apartheidsystemet, säger hon.

Hon anser att Rädda Barnen av rädsla för att framstå som rasister avstår från att beskriva situationen i dessa länder och därmed sviker de flickor som drabbas.

”Det är otroligt kränkande”

På Rädda Barnen tillbakavisar man anklagelsen.

–?Vi menar att man måste kunna titta på enskilda händelser utan att fördöma en hel kultur eller religion, säger Rädda Barnens ordförande Marianne Nivert.

Pernilla Ouis, som själv är muslim, tycker att det resonemanget är hyckleri.

–?Det är otroligt kränkande mot männi­skor i dessa länder att förutsätta att de inte klarar av att diskutera problem. När det gäller könsstympningar har vi kommer förbi den barriären, men tydligen inte när det gäller hedersvåld.

Publisert: