”Så klarade vi otroheten”

RELATIONER

Svenska par berättar hur de hittade tillbaka till varandra

En spark ut ur huset eller en förlåtande kram? Många svenska par har överlevt otrohetsaffärer, andra tolererar inte minsta snedsteg. Enligt Söndags relationsexpert finns inget givet svar på vad som är rätt och fel när partnern strulat.

Foto: Eva Rusz.

Otrohet har alltid varit vanligt, åtminstone om man får tro psykologen Eva Rusz. Och hon ser inget konstigt i det. Förr i tiden var äktenskapet och den stadiga relationen ett sätt att säkra överlevnaden. Under 1700-talet uppfanns den romantiska kärleken med prinsar och prinsessor som levde lyckliga i alla sina dagar.

Mer regel än undantag

Men biologiskt sett har människan alltid slängt blickar till både höger och vänster. Snedsteg och vänsterprassel är och har alltid varit mer regel än undantag.

- Det är egentligen märkligare att människor avhåller sig från otrohet eftersom många binder sig i så många år, säger Eva Rusz.

Dagens situation beskriver hon som mer naturlig, när de flesta provar på att leva i åtskilliga relationer under sin livstid. Eva Rusz spekulerar i om monogamin kanske blir ett minne blott i framtiden.

Hur man uppfattar sin partners otrohet beror enligt henne till stor del på vilken uppfattning om kärlek och relationer man har. För en del behöver inte sex och närhet höra ihop.

- Vissa kommer över otroheten medan andra upplever att deras liv blir förstörda, säger hon.

Eftersom närheten är viktig i en relation hittar vissa tillbaka till varandra efter en otrohetsaffär. Detta om man lyckas kommunicera om det som hänt. Men det gäller att blåsa ut all besvikelse och sedan lägga det bakom sig.

- Annars sitter man fast i skiten, säger Eva Rusz.

Värt att kämpa för relationen

Hon tror att fler par separerar efter otrohet i dag jämför med förr i världen, eftersom skilsmässor inte är skamfyllda längre. Själv anser Eva Rusz att det kan vara värt att försöka kämpa för att hålla samman relationen. Men allt handlar om hur långt vänsterprasslet gått:

- Jag skulle förlåta en slumpmässig engångshändelse men aldrig om min man hade en långvarig relation med någon annan, säger hon.