Fosterpappa åtalas för övergrepp

Publicerad:
Uppdaterad:

I går började rättegången mot mannen som haft 15 fosterbarn. Mamman i familjen anmälde själv sin man efter två flickors berättelser.

Fosterpappan misstänks ha förgripit sig på två flickor som var placerade i familjen.

Den flicka som drabbats värst kom till familjen som sexåring. Under en utlandssemester när hon var 11 år tafsade mannen på henne, rörde hennes könsorgan och tvingade henne att onanera åt honom.

– Det kändes väl skönt och jag hoppas också att det kändes skönt för henne, säger mannen i polisförhör.

– Att röra flickorna på brösten blev en dålig vana.

Vid senare tillfällen har han tagit en av flickorna på brösten och försökt tungkyssa henne, enligt flickan ofta i samband med att hon skulle be om lov att göra olika saker.

En andra åtalspunkt gäller misshandel och sexuellt ofredande på en flicka, i dag 15 år, som bodde hos familjen mellan det att hon var 10 och 12 år. Pappan ska ha slagit henne i ansiktet vid ett tillfälle och vid ett annat hållit fast henne och tafsat på brösten innanför kläderna.
Det blev en vana att röra flickorna på brösten

Paret har drivit familjehem sedan i början av 1980-talet. Den flicka som först var placerad hos dem anmälde senare pappan för sexuella övergrepp. Polisen förhörde mannen, men förundersökningen lades ner. 1995 beställde en kommun en utredning av familjen inför en ny placering. Familjen godkändes och fick fortsätta ta emot barn. Under åren har de haft ett 15-tal barn boende hos sig.

Redan för flera år sedan försökte flickan berätta för fostermamman vad som pågick. Mamman trodde henne inte och blev arg, men frågade på nytt för tre år sedan.

Efter det talade de inte om saken förrän för en månad sedan, dagen innan fostermamman gick till polisen och gjorde en anmälan.

Mannen häktades och har erkänt stora delar av

de brott han ställs till svars för. Han förklarar sitt beteende med att han försökt skapa intimitet och närhet och sedan gått för långt. Men han tror inte att flickorna ville ha denna närhet.

Vid husrannsakan har polisen hittat en handskriven lapp där mannen ger uttryck för fantasier om sex med både pojkar och flickor. Mannen har upprepade gånger surfat på barnpornografiska hemsidor.

Så går det till att bli fosterfamilj

Christina Vallgren

Publicerad: