Kan stress framkallas missfall?

RELATIONER

Experten svarade på läsarnas frågor om missfall i chatten

Annsofie Adolfsson, barnmorska och doktor i obstretik och gynekologi, chattade om missfall med Aftonbladets läsare.

Millan säger: Vad händer under ett missfall?

Annsofie Adolfsson säger: Det är en oftast tidig graviditet som slutar växa och dör av någon anledning. Då vill kvinnans kropp stöta ut den, vilket ger smärtor och blödningar.

Mayya säger: Vad tycker du om ägglossningstest? Fick missfall för ett par månader sen och det var en ödmjukande erfarenhet av att inte ha kontroll. Är ägglossningstest ett vettigt redskap eller ett tafatt försök att kontrollera något som inte går att kontrollera? Min gynekolog rekommenderade det inte, till min förvåning, med motivering att det riskerar att ta kål på den naturliga sexualiteten.

Annsofie Adolfsson säger: Ett av problem vid missfall är kvinnans känsla av att inte ha kontroll. Jag håller med den läkare som inte rekommendera ägglossningstest utan försök slappna av så sköter kroppen det själv och då blir de flesta snabbt gravida igen. Tyvärr kan vi inta ha kontroll på allt.

Rasmus säger: hej, när kan man sluta oroa sig för ett eventuellt missfall?

Annsofie Adolfsson säger: Det är vanligast med missfall i veckorna 6-9, ibland visar det sig först några veckor senare. Återigen var inte för orolig, men lyssna in din kvinnas signaler.

anna säger: hur vanligt är det med missfall?

Annsofie Adolfsson säger: Missfall är tyvärr väldigt vanligt. Vi ser att minst var fjärde kvinna som föder barn efter missfall har tidigare haft minst ett missfall. Det är ett fåtal som får flera missfall majoriteten föder barn efter missfall.

Lisa säger: Jag har fått fyra missfall, aldrig fått behålla ett barn. Kan det vara så att jag aldrig kommer att kunna föda barn? Att vissa kvinnor helt enkelt aldrig kan behålla barnet?

Annsofie Adolfsson säger: Om det är så att du fått fyra missfall är det på många håll i landet vanligt att vissa undersökningar utförs för att utesluta orsaker. Även efter utredning finns ingen orsak och inget att åtgärda så mitt råd är ge aldrig upp. Men tillåt er en paus och försök sedan igen när ni vågar försöka. Jag har träffat de som lyckats efter många försök.

Helena säger: Jag har haft två missfall; det första krävdes skrapning och det andra var så tidigt att det sköttes av sig självt. Nu till frågan: Kastas/spolas fostret bort när man har gjort en skrapning? Eller stöts det ut tidigare i samband med allt blod? Är idag en lycklig 3-barnsmor.

Annsofie Adolfsson säger: Oftast är fostret så litet att det stöts ut med allt blodet, vilket är kroppens sätts Ett foster hanteras oftast värdigt och förstörs som biologiskt avfall via sjukhusets rutiner.

Myran säger: Vilket stöd kan man egentligen få från vården vid ett sent missfall? Kan man kräva något, eller är en del "bara hyggliga"?

Annsofie Adolfsson säger: Speciellt vid sena missfall bör man få stöd främst av läkare och sköterskor/barnmorskor vid den akuta vården. Kvinnoklinikernas kurator finns så kontakta henne, det sker inte med automatik. På vissa håll erbjuds stöd genom återbesök till barnmorska/läkare. I Skaraborg är det MVC-barnmorskorna som erbjuder stöd som något naturligt efter missfall.

anonym säger: Hej! Jag fick missfall för några månader sen och nu har jag oregelbunden mens, det kan gå upp till 6 veckor innan jag får den. Varför är det så? Ska jag söka för det? Och tar det lång tid innan man bli gravid igen?

Annsofie Adolfsson säger: Förutsättningen för att bli gravid är att du har ägglossning. En oregelbunden mens tyder på att du har oregelbundna ägglossningar som kan ha många orsaker, oftast behöver det inte behandlas eller utredas så därför återigen försök att inte oroa dig. De flesta blir snabbt gravida efter missfall, men inte alltid första eller andra månaden.

Mayya säger: Kan missfall framkallas av fysisk eller psykisk stress? Hur allvarlig ska påfrestningen i så fall vara? Finns det saker man kan göra för att öka chansen att behålla sitt foster?

Annsofie Adolfsson säger: Det finns studier som säger att det mesta kan ge missfall men inget är helt säkert. Krig är väl en av de högsta stressfaktorer som en person kan uppleva men kvinnor föder ju barn även under krig. Chansen ökar om du lever sunt (oftast normalt) så går det bra.

liliana säger: Kan man få missfall utan att veta om det?

Annsofie Adolfsson säger: Ja, det kan man få genom att menstruationen är oregelbunden och lite försenad. Kanske något kraftigare. Detta är något naturligt och då behövs ej kontroller eller operationer.

jessica säger: hej! Jag fick missfall för ett tag sedan och det fanns rester kvar som gav mig en infektion, fick genomgå skrapning och fick antibiotika. Nu undrar jag om detta kan ha medfört att jag inte längre kan få barn? eller kanske svårare?

Annsofie Adolfsson säger: Om det är rester kvar som opereras bort och därefter antibiotika behandlas innebär det inte risker för framtiden men, svårighet att få barn. Men obehandlade komplikationer är ju naturligtvis inte bra. Du fick ju behandling!

Anna säger: Hej Är de svårare att bli gravid efter ett dödfött barn, fullgången tid, när inga fel hittades. De har gått 5 månader nu och jag vill så gärna bli gravid igen?

Annsofie Adolfsson säger: Vad tråkigt för er det som hänt. Det bör inte vara svårare för er att bli gravida men tyvärr ställer den stora längtan och önskan till problem så att det inte går så fort som man vill. Försök att släppa kontrollen.

mikaela säger: Ökar övervikt riskerna för missfall? Hur mycket?

Annsofie Adolfsson säger: Övervikt är inte lätt att bli av med, vi vet att det många gånger är svårare att bli gravid vid övervikt utan att veta varför. Övervikt är en faktor bland flera som visar på ökad missfallsrisk. Det går ej att säga hur mycket.

Frida säger: Hej! Efter fyra missfall födde jag i somras en flicka. Utredning har gjorts med de hittar inga fel. Kan det vara slumpen som gjorde att jag fick alla missfall, eller är din erfarenhet att det ligger nåt annat bakom trots allt.

Annsofie Adolfsson säger: Det är ofta så här det ser ut. Inga orsakar funna trots utredning. Men många gånger är det kromosomfel som uppstår under alla celldelningar (slumpen) vilket inte går att förutse.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Stort tack till Annsofie Adolfsson och tack alla ni som ställt frågor.

Läs mer: