Kärleksboosta

RELATIONER

Så laddar du med kärlek inför kalla vinterdagar

Blev kärlekssemestern inte vad du hoppats?

Funderar du över hur er bräckliga relation ska lyckas uthärda en vargavinter till?

– Se den här perioden som en nystart och passa på att ladda med kärlek inför hösten, säger familjerådgivaren Sverker Wadstein.

Du är tillbaks på jobbet och kastas huvudstupa in i vardagslunken.

Kanske finns en viss besvikelse efter semestern, de där efterlängtade veckorna med din partner som skulle återuppliva den slumrande förälskelsen. Veckorna som till slut bara regnade bort och inte blev vad du hoppats på.

Men ge inte upp på kärleken. Ni befinner er tvärtom i ett bra läge för en nystart, säger Sverker Wadstein.

– Vi har en tendens att dela in året i före och efter semestern, för många känns det mer som årsskifte just nu än när det faktiska kalenderåret tar slut. Så varför inte konkretisera nya mål, skriva ner dem och diskutera dem tillsammans?

Var öppen

Kommunikation är viktigt i alla relationer. Diskutera vad vill ni med ert förhållande. Vad har ni för mål, både gemensamt och enskilt?

Var öppen med hur du känner och tänker, men kom ihåg att saker kan sägas på olika sätt.

– Det är alltid lättare att ge beröm än kritik, men det är viktigt att ge utrymme för både och. Var försiktig, och tänk på hur du formulerar dig, säger Sverker Wadstein.

Det är också viktigt att se sitt eget ansvar i relationen.

Ett vanligt agerande när besvikelsen hägrar är att lägga skulden på den andra parten, “det är du som får mig att må såhär”.

– I de lägena måste du försöka fokusera på dig själv, fundera över vad du själv kan förändra och förbättra för att din relation ska nå dit du vill, säger Sverker Wadstein.

Hitta romantiken

För att hitta tillbaks till romantiken behövs tid och utrymme, menar han. Det är därför viktigt att ni söker er till sådana sammanhang och miljöer.

– Man kan inte tända en tändsticka i regn och blåst och tro att den ska brinna – man måste söka sig till en lämplig plats. Då är det viktigt att se de möjligheter som finns inom räckhåll, säger Sverker Wadstein.

En helg på hotell tillsammans är en klassiker – men det är inte säkert att man har råd att åka bort en helg direkt efter semestern.

Låt då fantasin flöda och försök se alla möjligheter att stjäla tid tillsammans, råder Sverker Wadstein.

– Det går att prioritera, ni har egna val och ni kan välja varandra. Att hitta gnistan och ladda upp med kärlek inför hösten är inget som kommer spontant, ni måste planera in det. Då kommer tiden för romantik att rymmas inom era planer.