Få henne att skratta – så blir hon din

RELATIONER

Humor viktigare för kvinnor än för män

En man må se trist ut, strunta i att ringa tillbaka och sakna ambitioner i livet – men kan han få kvinnorna att skratta så har han ändå en chans.

För kvinnor tycker verkligen att humor är viktigt hos en framtida partner, till skillnad från män.

Foto: Per Björn
Har du hört den om...? Även ”mindre sofistikerad” humor kan funka om för den man som vill ragga upp sin drömkvinna.

”Snäll, ärlig och humoristisk” – ungefär så kan man sammanfatta de vanligaste önskemålen i kontaktannonserna. Men forskning i USA och Kanada visar att när det kommer till kritan så är humor hos kvinnor inte så intressant för män, medan kvinnor kan överse med mycket hos män så länge de är roliga.

– Våra resultat visar att humor kan göra en person till en mer attraktiv potentiell partner. Den effekten är dock störst när män använder humor på kvinnor, säger forskaren Eric Bressler vid Westfield State College i Massachusetts, till Reuters.

Väljer roliga män

Bressler har tillsammans med din kanadensiska kollega Sigal Balshine genomfört ett experiment där de först lät kvinnor titta på bilder med män, tillsammans med en presentation som antingen var skriven på ett lättsamt, humoristiskt sätt eller på ett mer allvarligt sätt.

Sedan fick män göra samma sak med bilder på kvinnor, med samma slags presentationer.

När både män och kvinnor fick uppge vem de skulle välja som partner i en kärleksrelation så var resultatet var tydligt: kvinnorna valde männen med roliga presentationer, män kvinnor som verkade mer seriösa.

Mindre ärliga och smarta

Kvinnornas val kan verka överraskande då båda könen var överens om att de "roligare" personerna också framstod som mindre pålitliga, ärliga och intelligenta än de mer seriösa.

– Jo, kvinnor väljer roliga män trots att de samtidigt anser dem vara mindre ärliga och intelligenta. Även män med ”mindre sofistikerad” humor föredras framför män som verkar tråkiga, säger Bressler och Balshine till Reuters.

Resultaten har också publicerats i tidskriften Evolution and Human Behavior.

Anna Andersson