Varannan har haft sex mot sin vilja

RELATIONER

Ny undersökning om unga kvinnors sexliv

1 av 2 | Foto: Män behöver bli bättre på att känna av var kvinnors gränser går, enligt Josefin Grände på Team för våldtagna kvinnor.

Unga tjejer gillar sex – men de är osäkra på sig själva och sina kroppar.

Nästan varannan har haft sex mot sin vilja, visar en ny undersökning.

– Ett sexuellt övergrepp utan en gnutta våld kan vara minst lika traumatiserande för en kvinna, säger Josefin Grände, samordnare i Team för våldtagna i Stockholm.

”Kul och viktigt”

Undersökningen om unga kvinnors syn på sex och samlevnad är gjord av Gallup på uppdrag av läkemedelsföretaget Organon. Den visar att unga kvinnor tycker att sex är viktigt och kul, men tjejerna känner sig ofta osäkra och är missnöjda med sig själva.

Av de 505 unga kvinnor mellan 18 och 25 som deltog i undersökningen tänker över sju av tio på hur kroppen ser ut när de har sex. Nästan hälften av de unga kvinnorna oroar sig för att underlivet ser annorlunda ut än hos andra tjejer.

Aftonbladets sexolog Linn Heed menar att tillgängligheten till porr och retuscherade bilder av nakna kvinnokroppar ger tjejer en snedvriden bild av verkligheten – och hindrar dem från att känna efter vad de själva vill.

Bra självförtroende

– En del av ett bra sexliv handlar om självförtroende. Om man ska hålla in magen när man ska ha sex får man problem, säger Linn Heed.

Undersökningen visar också hur vanligt det är att unga kvinnor utsätts för sexövergrepp i någon form. Fyra av tio tjejer har haft sex mot sin vilja. Var femte har gått med på att ha sex på ett sätt som de egentligen inte gillar.

Söker inte hjälp

Enligt Josefin Grände på Team för våldtagna har de drabbade kvinnorna ofta svårt att se sig själva som våldtagna. De mår dåligt men söker inte hjälp.

Hon menar också att män och unga killar behöver lära sig att bättre känna av var kvinnors gränser går. Det faktum att kvinnan inte skriker och gör motstånd behöver inte betyda att hon är med på att ha sex.

– Folk har en bild av våldtäkt där en gubbe hoppar fram ur buskarna. Men vanligast är att kvinnan känner gärningsmannen, säger Josefin Grände.

Har du någon gång haft sex på ett sätt som du inte har velat?

Tänker du på hur din kropp ser ut när du har sex?

Katarina Sternudd