- Är det okej att smygdricka?

RELATIONER

Läsarna chattade om nolltolerans med Katerina Janouch

lina säger: hej:) blev så glad när jag såg du skulle chatta!! vill tacka dej för din debatt i morse på nyhetsmorgon!! kanon att du är så bra o kräver nolltolerans på drickandet när man e gravid o när man ammar!! ingen kan ju EGENTILGEN veta hur det påverkar barnet! tack så mkt för din engagemang för oss kvinnor!! kram fr gotland

   Katerina Janouch säger: Tack själv, jag blir så glad av dina ord. Ja, jag känner att det krävs en motvikt mot den ökande alkoholkonsumtionen. Det är ju alltid mest kvinnor och barn som blir lidande.

felix säger: Hej, givetvis vill man föregå med gott exempel och aldrig bli full. Men på fredagar är det ju så skönt att få bli lite berusad - och barnen är ju med och ser det. TYcker du inte att man ska få unna sig den lyxen?

   Katerina Janouch säger: Jag tycker att man ska tänka på konsekvenserna. Tänk om ett av era barn skadar sig och ni behöver vara 100 procent alerta - vad händer då? Det handlar om att ha perspektiv på sitt drickande. Och behöver man berusa sig ett par gånger i veckan så kanske man ska se över sin konsumtion. Barnen föredrar sina föräldrar nyktra!

hanna säger: är det OK att smygdricka så att inte ens 11-åring ser? jag tycker du är väl rigid som förespråkar nolltolerans!

   Katerina Janouch säger: Jag förespråkar nolltolerans för jag tror många tycker det är skönt att luta sig mot det. Givetvis kan många dricka på ett rumsrent sätt - men jag vill stödja alla dem som vill avstå, och även skapa en debatt för alla dem som dricker för mycket.

greta säger: hur gjorde du med andra saker under graviditet och amning? Typ östersjöfisk, brieost...

   Katerina Janouch säger: Jag har tagit livsmedelsrekommendationerna med en stor nypa salt. De kändes överdrivna och jag har ätit det mesta. Jag säger som en känd livsmedelsprofessor: Lite av varje är inte farligt. Nu pratar jag om mat, inte alkohol.

lisen säger: Tycker du att det är okej att förvänta sig att killen ska vara "sympati-nykter", dvs också avstå från alkohol, under graviditeten? Jag vill det men min kille fattar det inte alls.

   Katerina Janouch säger: Jag tycker absolut att papporna ska sympati-avstå, och det är ett utmärkt tillfälle för män att se över sitt drickande. Pappors drickande pratar vi inte om, men många många pappor bör se över sin konsumtion!

frida säger: Hej, jag får så dåligt samvete av allt prat om alkohol och amning. Jag dricker nog mer än jag borde, men det är för mig ett sätt att slappna av då jag har ett stressigt jobb. Ammar dock bara min pojke på kvällarna - men det är ju då jag druckit... har du tips på hur man kan slappna av istället för att dricka?

   Katerina Janouch säger: Jag tycker det är bra att du känner av samvetet - det talar om för dig att du dricker på ett felaktigt sätt. När man använder alkohol som avslappningsmedel närmar man sig en farozon. Det finns många bra avslappningtekniker - meditation, massage, lyssna på musik, röra på sig. Jag vet inte vad du gillar, men jag tror definitivt att du bör se över din alkoholkonsumtion.

Gina säger: Hur hanterar man bäst en 14-årig tjej som börjar ta allt längre lovar ut i natten? Det är förstås hennes eventuella alkoholkonsumtion som oroar, inte min egen... Hur sätter jag gränser utan att bli nån slags polismamma?

   Katerina Janouch säger: Självklart är det bättre att du är polismamma än att du är för slapp. Tonåringar föredrar polismammor - även om fajterna kan bli många. Fortsätt stå på dig, ifrågasätt vart hon ska och med vem.

Karl Dönitz säger: Hej. Vi har i vår familj alltid sett alkoholen på ett lite annorlunda sätt. Jag har inte haft några problem med att min son (snart fyllda 17 år) vill dricka öl till maten, som han nu har fått göra sen han smakade första gången. Jag erbjuder honom att "köpa ut" alkohol då jag vet att han inte kommer att häva i sig hembränt. Han har kommit hem berusad på helgerna och även mitt i veckorna, men det känns ändå som jag gjort rätt. Ska jag sluta "köpa ut"? Han visar inga varningstecken på ett beroende tycker jag, men är det moraliskt rätt?

   Katerina Janouch säger: Jag tycker visst han visar varningstecken - och att du inte ser det är anmärkningsvärt! Jag tycker inte du ska köpa ut, då han är minderårig. Tyvärr har han lärt sig dricka alkohol genom att han fått smaka hemma. Inse att han mycket väl kan vara på väg in i ett missbruk. Öl till maten är en förkastlig dryck för en tonåring, och med tanke på att tonårsfylleriet ökar lavinartat är det allas vårt ansvar att försöka få ungdomar att låta bli att dricka.

Crimsonsky säger: Har du något bra hur vi i omgivningen kan göra för att inte skuldbelägga blivande mammor vad gäller alla varningar? Känns som övriga världen är på dem lite hårt ibland

   Katerina Janouch säger: När man är gravid är man väldigt orolig, det hör tillståndet till. Det är lätt att man tar på sig skuld för allt möjligt - både sådant som är ens ansvar och sådant som inte är det. Det bästa är väl att försöka prata, och skapa en sorts balans.

lotta säger: Tror du att barn far illa att vistas i miljöer där vuxna konsumerar större mängder alkohol, tex midsommarfester. Även om mamma och pappa är nyktra finns det ju andra fulla, ofta sentimentala, vuxna?

   Katerina Janouch säger: Så länge mamma och pappa är nyktra är det väldigt bra - men självklart kan barn ta illa vid sig av även andra släktingar som är fulla. Av erfarenhet vet jag att barn tycker det är jobbigt med många berusade vuxna på samma ställe. Visst kan man ta med barn på fester, man måste se från fall till fall vad som är lämpligt.

säger: Hej! Läst boken Anhörig, vilken var väldigt, väldigt bra - även fast det är jag som är den beroende. Jag lever med små barn 4 och 7 år gamla, drogfritt i programmet sen ett drygt år tillbaka. Min undran gäller hur jag bäst kan stötta barnen under sin uppväxt i det som barn, tyvärr..., får uppleva i ett missbruk (även fast den är av det "moderna slaget" du vet, jobb kvar, "ingen vet", verkar normal...).

/pojkmannen 39

   Katerina Janouch säger: Jag tror det viktigaste är att du lever med barnen i ärlighet och uppriktighet. Kanske kan dina barn ha nytta av anhörigprogram, men det brukar vara lång väntetid tyvärr. Att ha en öppenhet kring saken är viktigt - barn mår illa av hemligheter i familjen som aldrig får beröras. I övrigt, agera utifrån barnens behov - de reagerar alla olika. Jag vill vidare säga att jag tycker du är stark som är nykter! Det är det bästa du kan göra för dina barn.

Cleo säger: Mina föräldrar drack små mängder alkohol i bland på helgerna när jag var barn. Jag upplevde aldrig det som obehagligt utan förknppade det snarare med helg- eller feststämning där jag inte var utestängd. Tror du inte att det finns de som faktiskt KAN ta ansvar för sitt drickande utan att det riskerar att gå över nån gräns?

   Katerina Janouch säger: Jo det tror jag. Och jag tycker det är jättebra och jättetrevligt med dessa familjer där man umgås med alkohol på ett sansat sätt. Dem jag riktar mig till är alla som inte gör det. De är tyvärr alldeles för många.

   Katerina Janouch säger: Tack för mig! tack till alla er som varit med! Lycka till med föräldraskapet - det viktigaste är balans och sunt förnuft!

Moderator säger: Nu är chattet slut. Ett stort tack till Katerina Janouch och alla er som skickade in frågor.

Läs mer

ARTIKELN HANDLAR OM